Докато крепи на рамо своята телевизионна камера сред тълпата от 50-на шумни журналисти, събрани в мазето на централното полицейско управление на Далас, Джордж Финикс не забелязва мъжа с шапка, стоящ до него. Той е млад репортер от местния филиал на CBS KRLD и вниманието му е насочено към Лий Харви Осуалд – човека, обвинен в убийството на президента Кенеди два дни по-рано, разказва "Ройтерс".

Когато Осуалд влиза в мазето, тълпата тръгва към него, а мъжът с шапката – Джак Руби – изскача точно пред обектива на Финикс и изстрелва фаталния куршум към обвиняемия.

Часове по-късно 24-годишният оператор, който е работил без прекъсване от убийството на Кенеди, най-накрая вижда проявения филм и разбира, че е уловил исторически момент.

"Спомням си едно ахване и след това сякаш всички в стаята издишаха едновременно. Почувствах просто облекчение, огромно облекчение, че съм направил кадрите", разказва Финикс пред "Ройтерс". Днес той е пенсионер на 74 години и живее в Северна Каролина.

Неговият запис на убийството на Осуалд, станало на 24 ноември, е сред излъчените през последните дни материали по случай 50-годишнината от смъртта на Кенеди на 22 ноември.

Докато снима Осуалд, Финикс прави близък кадър на неговото лице точно в момента, в който Руби изскача напред. Този кадър поражда множество конспиративни теории.

"Телевизионният водещ представи филма ми така: "Гледайте очите на Осуалд, гледайте мъжа с шапката, който излиза напред. Дали Осуалд разпознава стрелеца", спомня си Финикс.

Според някои теории Осуалд е познавал Руби и убийството му е било с цел да му се запуши устата. Други изтъкват, че Руби е попаднал на мястото случайно, точно след като е превел пари на стриптизьорка, работеща в един от нощните му клубове. Комисията "Уорън", която разследва убийството на Кенеди, заключава, че Осуалд е действал сам.

Самият Финикс не вярва в конспирациите и предполага, че Осуалд вероятно е реагирал на репортер, който в същия момент му е задавал въпрос.

Операторът, уловил историческите кадри, не остава задълго в местната телевизия. Година по-късно той отива да работи за Джейк Пикъл, член на Камарата на представителите в американския Конгрес от Тексас. По-късно се връща към журналистиката, пише за политически вестник и за няколко седмичника.

До миналата година Финикс е гледал своя прословут запис само два пъти – след проявяването на филма и при неговото излъчване по телевизията. Собственото му копие, което той никога не си е направил труда да гледа, тъй като трябвало да наеме специален проектор, било унищожено от децата му, които го сметнали за йо-йо и след това го прегазили с триколките си.

Някогашният репортер обаче си спомня много добре събитията от Далас и споделя, че никога няма да забрави образа на Жаклин Кенеди на излизане от болница "Паркланд", цялата покрита с кръвта на съпруга си.