"Аз бях първият икономически министър, поканен на среща от Съвета за национална сигурност на САЩ". Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев пред БНР.

Той поясни, че в този формат със съветниците на американски президент се срещат за разговор обикновено военни министри или министри на външните работи. Според Стойнев по този начин администрацията на Белия дом е дала категоричен знак, че желае да задълбочи икономическите си връзки с България. Министърът на икономиката и енергетиката посочи още, че желанието на крупния бизнес в САЩ е още от следващата година да се пристъпи към реални инвестиционни намерения в България.

Що се отнася до финансирането на бъдещия проект за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с ядрен реактор от Уестингхаус, министър Стойнев беше категоричен, че става дума за изцяло американски капитали и разговорите, които той е водил са били с американската "Ексимбанк". "За никакви турски капитали не може и да става дума", поясни Драгомир Стойнев.

Ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре. Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още министър Стойнев.

По отношение на конкурсната процедура за подбирането на изпълнители на проекта "Южен поток" министърът поясни, че той лично е настоял тя да бъде забавена и удължена, за да може в нея да участват компании и фирми от цял свят, които да предложат най-добрите решения. В тази връзка, интерес са проявили британската "Ролс Ройс" и американската "Дженеръл илектрик", които имат готовност да изградят компресорните станции по трасето на газопровода. От "Дженеръл илектрик" са изразили желание и към изграждане на два нови блока 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Аз си върша работата, чувствам се много спокоен във всички преговори, защото отстоявам само националните интереси, подбирам всичко, което е най-изгодно за българската държава", подчерта министърът на икономиката и енергетиката.