Свещеници основно от Варненската и Великопреславска епархия, които са на мирно бдение пред Св. Синод тази вечер, прочетоха декларация от инициативния комитет "За чистота в БПЦ".

Свещениците искат касиране на избора за митрополит на Варна, проведен на 17 ноември. В декларацията те настояват архиереите от Св. Синод на БПЦ да се вслушат в аргументите и доводите на част от епархийските избиратели и в съответствие с каноничните уставни разпоредби да променят своето решение. След това настояват да се насрочат нови избори за епархийски архиереи, като се създадат условия те да бъдат прозрачни, чисти и почтени. Като се надяват в новата листа на избираеми епископи да влязат само личности с неопетнена репутация, които да се отличават с добродетелния си и благочестив живот.

На мирното бдение има около 30 свещеници и миряни, които пеят църковни песни и носят призиви, на които четем: "Може да сме търпеливи, но не сме овчедушни", "Нямате ли срам Божий", "За дядо Борис", "За силна ръка във варненската църква" и др.

Декларацията бе прочетена от Иван Панайотов, член на инициативния комитет. В нея той цитира препоръките в завета на Търновския митрополит Климент (Васил Друмев): "Да не се лъжем, братя, няма по-голямо зло, което би се нанесло на народа ни от това да не пазим и да не зачитаме вярата му. Запазили сме през многовековни тежки времена Православието, запазил се е и народът ни от загиване. И занапред: има Православие у нас, има български народ, няма Православие – няма български народ".

Започна закритото заседание на Св. Синод, на което трябва да бъде решено дали утре – 24 ноември ще се проведе избор за варненски митрополит или изборите ще бъдат касирани.