Очаквам четвърто обвинение, нека бъде изненада, каза пред журналисти в Пловдив зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който откри кръгла маса за образованието на актива на ГЕРБ.
Репресиите продължават и срещу мен, и срещу лидера ни, добави Цветанов. Той каза още, че идва от Бургас, където местните кметове от ГЕРБ са силно обезпокоени от развитието на нещата и се чувстват несигурни.

Цветанов каза още, че е обезпокоен от начина, по който ще бъдат похарчени парите за заграждения по българо- турската граница, защото те, според него, няма да бъдат усвоени по обичайните законови процедури и по Закона за обществените поръчки, а непрозрачно, без да бъде постигнат необходимият ефект. Бившият вътрешен министър постави под съмнение ефекта от издигането на 30 км. стена на 274 километровата ни граница с Турция и каза, че ако още беше на поста си, нямало да губи ценно време. Според него, бившият председател на Държавната агенция за бежанците още от май е сигнализирал многократно за засилващия се миграционен поток към страната ни, но нито Йовчев, нито Зинаида Златанова, нито Орешарски са реагирали адекватно на писмата му. Едва след втората половина на септември са започнали да правят действия за настаняване на бежанците. В момента, отчете Цветанов, се наблюдава готовност за съответните корекции и осигуряване на необходимите финансови средства.

Цветанов каза още, че има укрити данни за ръст на битовата престъпност заради факта, че полицаите са командировани или в столицата да пазят правителството, или на границата да пазят от нелегални емигранти. Това е създало голям дефицит в районите, където има нужда от засилено полицейско присъствие. Той предположи, че на месец държавата харчи 2 млн. лв. за командировъчни за полицаи, но това е, защото управляващите се интересуват единствено от това как да запазят властта и това е единствената им цел на всяка цена.