Иван Искров категорично трябва да си подаде оставката. На негово място трябва да бъде избран човек с доверие. Лидерите на политическите сили трябва да помолят Светослав Гаврийски да застане начело на банката. Той притежава необходимата компетентност.

Това заяви по БНТ Иван Костов, бивш министър-председател /1997-2001/.

Той категорично опроверга информациите в медиите, че е застанал на страната на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. "Не съм заставал на страната на Цветан Василев. Познавам всички банкери в страната, включително и него", каза Костов и добави, че няма никакъв сблъсък на интереси, защото той вече не е действащ политик. "Имам конфликт на интереси с тези, които искат да ликвидират банката", подчерта той и определи писанията в медиите за неговата сметка в КТБ като "пикантерия".

Костов заяви, че в настоящата ситуация е на страната на вложителите, защото техният интерес е много по-голям от този на самия мажоритарен собственик. Те са вложили в тази банка над 6 милиарда лева. "Банката на е на акционерите, а на вложителите. Първите, които се отстраняват при кризата, са акционерите. Отговорни сме пред гражданите, а те не могат да бъдат наречени мафиоти. Това е гигантски интерес на хората, които са вложили в КТБ над 6 милиарда лева", подчерта бившият премиер.

Според него тази сума е много голяма. "Над 6 милиарда лева са толкова много пари, че вложителите могат да се защитят сами. Самите те могат да постигнат съгласие помежду си, сами да рефинансират банката – да получат част от собствеността в пари, а част в акции от нея", каза той и още веднъж подчерта, че "грижата за спасяването на банката може да се поеме от самите вложители".

Иван Костов заяви, че КТБ може да се спаси сама. "Абсолютно съм убеден, защото съм видял как се спасяват банки по време на последната криза", добави той. Според него колкото по-дълго време КТБ се намира под особен надзор, толкова повече нейната експозиция се влошава във времето. Тя става все по-ненадеждна и неработеща.

Костов обяви, че разполага със сериозна информация, че от Оманския инвестиционен фонд, който е един от акционерите в КТБ, е било предложено да рефинансират банката.

"Не смятам, че тази информация, която се появи в някои медии, е несериозна. Ако българските власти и управата на БНБ са отказал това" е сериозна грешка, заяви бившият министър-председател. Той не изключи срещу Българската народна банка да бъде заведено дело, което ще бъде спечелено.

"Ще се случи така, че БНБ ще трябва да удовлетвори интересите на акционерите. Акционерите ще си излязат сухи от ситуацията, а интересът на вложителите /имащи 6 млрд. лева/ ще бъде драматично нарушен", каза Костов

Той прогнозира, че и световноизвестната одиторска компания Кей Пи Ем Джи, която е заверявала балансите на КТБ, също може да съди БНБ. "Един ден преди да започне кризата с ликвидността БНБ е разрешила на КТБ да придобие "Креди Агрикол България". Те са видели, че КТБ е в отлично състояние и може да поеме една губеща банка", припомни Костов фактите.

"Колкото повече продължава тази криза в КТБ, толкова повече икономически връзки в страната се нарушават. Това вещае криза за България", заключи бившият министър-председател.