Покойният митрополит на Варна – Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на 9 юли, всъщност е бил убит. Това заяви пред bTV единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий от Сливенската епархия.

По думите му, дядо Кирил усещал, че искат да го "премахнат". Причината била, че "той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх".

"Бях при него 1-2 седмици преди да го убият, на следващия ден след убийството му трябваше също да се срещнем. Тогава той чувстваше, беше го страх, казваше - искат да ме премахнат. Понеже има вражда с митрополит Николай. Тези, които тласкаха дядо Николай към патриаршеството, стоят зад смъртта на Кирил. Става въпрос за олигарси, които са близки до Николай. Свързани са с ДС, управляват и политици. Всичко е потулено", обясни Игнатий.

Според него смъртта на Кирил е "имитирано убийство, защото няма как удавен човек да няма вода в корема". В Светия синод не било тайна за никой, че покойният духовник е бил убит.

Епископ Игнатий каза още, че ще се съобрази на 100% с решението на Синода дали да касира избора за митрополит на Варна, който по план трябва да се състои в неделя. За поста, освен Игнатий, претендент е и епископ Борис. Около него обаче се завъртя скандал с купуване на гласове за издигането му за кандидат.