България се нарежда в челните места в Европа по успеваемост на "ин витро" процедурите. Тази година се навършват 25 г. от раждането на първото "ин витро" бебе и сме щастливи да отбележим празника.

Това заяви пред БГНЕС Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе" преди началото на втория ден от Националния форум "Майчинство и детско здравеопазване", посветен на 25 г. репродуктивна медицина в България. Нашите клиники и лекарите, които ни лекуват са изключително високо квалифицирани и образовани. А за нас като пациенти се полагат много грижи и наистина имаме прекрасни резултати, добави тя. Повече от 3000 са бебетата, заченати "ин витро", откакто е създаден Националният фонд "Ин витро", уточни Велчева. Нашата организация "Искам бебе" съществува от 7 г. и бебетата, заченати с наша помощ са повече от 300 и няма по-щастливи хора от нас, добави тя.

През 1988 г. се родиха първите "ин витро" бебета, си спомни в презентацията си д-р Атанас Щерев, един от пионерите в тази област. Днес има над 30 екипа, които работят по новите репродуктивни методи, продължи той. Ние даваме така и своя малък принос за преодоляване на демографската криза, тъй като бебетата "ин витро" са 2-3 % от общия брой родени бебета, смята д-р Щерев. Според него, е неоценима ползата от новите репродуктивни технологии. Той се позова на актуалната статистика - в ЕС живеят около 500 млн. граждани в момента, но изследователи прогнозират, че към 2050 г. броят на имигрантите в нашата общност ще бъде не по-малко от 250 млн. души. Сега говорим за бежанците, но сигурно такава съдба очаква и нашата страна, затова трябва да сме наясно и да вземем необходимите решения още сега, подчерта д-р Щерев.