Психиатърът до. Игнат Петров е посетил лично почетния председател на ДПС Ахмет Доган, за да го прегледа. Той е назначен за вещо лице по делото срещу Октай Енимехмедов, който насочи пистолет в главата на Сокола през януари по време на конференцията на партията. Там беше и последната публична изява на Доган от 10 месеца насам. Почетният лидер на ДПС не се явява и като свидетел по делото срещу Октай. "Да, прегледах състоянието на Ахмед Доган. Потиснат е. Не мога да разкривам повече подробности. Предал съм експертизата в съда", казва пред "24 часа" доц. Петров. Той е светило в областта на геронтопсихиатрията и депресивните състояния.

Досега Доган не се е явявал в съда, защото през октомври е представил болничен лист, издаден от психиатъра д-р Ева Стефанова към МБАЛ "Лозенец". Помоли да бъде заличен като частен обвинител. Не желае да дава и свидетелски показания по здравословни причини, но магистратите отказват да уважат това искане.

На последното заседание те назначават психиатрична експертиза на Ахмед Доган, за да се прецени дали той може да се яви и да бъде разпитан.

"От болница "Лозенец" са дали моето име като специалист по депресиите. Повика ме и проф. Спасов, шеф на лечебното заведение", обяснява доц. Игнат Петров как е избран да извърши експертизата на ВИП свидетеля.

Освен личен преглед съдът му е поставил задача да проучи документацията в болница "Лозенец", където е диагностицирано заболяването на Доган. Оказва се, че той още страда, но доц. Петров не посочва причината за депресията му.

Експертизата на доц. Петров за здравословното състояние на Доган вече е в съда. В понеделник е поредното засдедание по делото срещу Енимехмедов. Обвиняемият за пране на пари Христо Бисеров също е свидетел, но още не е разпитван. От депутатите на ДПС показания са дали Лютви Местан, Рамадан Аталай и Мустафа Карадайъ.