Доскоро Цветан Василев управляваше бизнес за близо 10 милиарда лева, а след срива на Корпоративна търговска банка вече отговаря за фирми с активи за 1,7 млрд. лева. Това установи разследване на "168 часа". Лично или чрез компании, взели кредит от КТБ или чиито дългове са купени от банката, Цветан Василев стоеше начело на империя от многобройни фирми. Тя включваше строителство, машиностроене, производство, телекомуникации, банки, застрахователни и финансови дружества, селско стопанство, търговия, туризъм, автомобили, медии и спорт.
След срива на КТБ в последния месец стана ясно, че полека-лека рухва почти цялата пирамида, управлявана от Цветан Василев. БНБ пое контрола върху банката и в момента се води проверка доколко в КТБ има налични средства, дали някой не е теглил големи суми. Оттам нататък Цветан Василев започна да губи контрола върху управлението и бордовете на различните фирми.

Преди време сигнал за проблеми около банката е подал бившият американски посланик Джон Байърли до институциите в САЩ. Според него КТБ била гнила ябълка, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица. Знаково за Василев беше и случващото се в ТV7. Ръководството поиска обявяване в несъстоятелност заради невъзможност да плаща на контрагентите си.

Роденият през 1959 г. в Габрово банкер има солидна професионална биография зад гърба си. За кратко време от служител в държавен институт в началото на 90-те години изведнъж се превръща във финансов тигър и стъпва във всички апетитни сектори на икономиката. Още през 1992 г. основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина-С". Впоследствие "Бромак" става емблематична за Василев фирма, защото нейна дъщерна е КТБ. Звездата на Цветан Василев изгрява истински в средата на 90-те години, когато е назначен за началник на управление "Валутни операции и ликвидност" на Централна кооперативна банка, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите.

След това за кратко е началник-управление "Пазари и ликвидност" в ТБ "България инвест", преименувана впоследствие на "Алианц България". От средата на 2000 г. Цветан Василев вече е председател на УС и изпълнителен директор на "Корпоративна търговска банка" АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и председател на нейния надзорен съвет. Тогава за първи път получава и престижната награда "Банкер на годината". Отново грабва приза през 2013 г.

Носи му се слава на човек, който умее да прави свои пари от чуждите и особено от държавните. През 2011 г. е избран за Мистър Икономика на сп. "Икономика" за цялостен принос за развитието на отрасъла. Тогава част от журито на конкурса не е съгласно и иска прегласуване. Казват обаче, че организаторите на конкурса са щедро наградени от победителя, който очаква в Историческия музей да се появи министър-председателя Бойко Борисов, за да връчи наградата, твърди изданието. Вместо това идва вътрешният министър Цветан Цветанов.

Освен КТБ Цветан Василев придоби наскоро и "Креди Агрикол България". Начело на борда на директорите бе поставена дъщеря му Радосвета Василева. Капиталът е малко над 80 млн. лв.

Освен с банки доскоро влиятелният бизнесмен се занимаваше и със застраховане и финансово посредничество. Той участва в надзорния съвет на Застрахователно акционерно дружество "Виктория". Ключова е ролята на бизнесмена и в "Партнер лизинг" и "Б. Л. лизинг", "Инвест мениджмънт" и "Хедж инвестмънт България". Заем от 85 млн. лв. към КТБ прикача и "Технотел инвест" към клъстера от фирми на Василев. Освен това той е и в съвета на директорите на "Мел финанс".

Общата сума на свързаните с Цветан Василев финансови институции е близо 6 млрд. лв. Бизнесът му в различни отрасли нараства в последните години. Свързани с Цветан Василев компании изникват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка. Перлата в короната на империята на Василев е БТК. Цветан Василев придоби чрез фирмата си "Бромак телеком инвест" 45% от акциите на телекома вместо. Останалите акционери са руската "ВТБ кепитъл", която държи 34%, и по-дребни инвеститори с 21%.

Фигурата на Цветан Василев изплува и в цифровизацията на телевизията в България. Той контролира индиректно и Национално управление "Радиотелевизионни станции" (НУРТС), твърдят запознати. Той имаше участие и в изба "Телиш". Името му се свързва и със знакови дружества в областта на търговията. Преди половин година стана ясно, че "Петрол" АД е задлъжняло със 195 млн. лв. към Корпоративна търговска банка. Поради тази причина беше сменен и бордът на директорите на фирмата.