Нови облекчения за по-новите и по-екологични автомобили, предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. С приетите поправки собствениците на автомобили с катализатор ще плащат само половин данък от догодина. Най-чувствително е намалението за колите по стандарт Евро 5 и Евро 6.
Хората с по-стари коли трябва да изчакат местните власти да решат между 20 и 40% отстъпка. И в София, и в Пловдив все още няма яснота какво ще е облекчението.
„Сега собствениците на автомобилите с катализатор ползват 50% отстъпка от данъка, а максималната отстъпка, която е разрешена по закон, е 40%. Така че със сигурност те ще имат поне 10% увеличение. А дали ще е по-голямо е въпрос на анализ", казва пред bTV Дончо Барбалов.
„Надяваме се, че при нас в община Пловдив няма да има промяна в данъците тази година и евентуално да се запази максимално предвиденият от закона размер на облекчението - 40%, коментира Цвета Попова, директор Териториална данъчна дирекция-Пловдив.
От промяната ще бъдат засегнати 55 000 пловдивчани, които имат коли с катализатор. Сред тях е и Петър, който тъкмо плаща данъка на 14-годишния си автомобил с 50 на сто отстъпка.
„Значи фактически ще ми се увеличи данъкът, ми такава ни е оправията, какво да ви кажа... Всичко се увеличава, заплатите си стоят на едно и също ниво", казва Петър Шиков.
От над 6 хиляди регистрирани автомобила в Мездра, половината са от по-старите и чакат решението на общината. Шофьорите обаче са категорични, че новият данък няма да ги накара да си търсят нови коли.