Знаехме, че на този кабинет ще бъде трудно, но не знаехме, че ще бъде толкова трудно, заяви пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той коментира и протестите срещу кабинета "Орешарски", като според него бивш шеф на "Напоителни системи" при правителството на ГЕРБ е организирал протестиращите да пребият пред Народното събрание депутати и министри.

Това, което искат работещите българи, искаме и ние, посочи Станишев.

"За да има диалог трябва да се научим да се чуваме един друг. Чувам и протестиращите, и синдикатите, и трудовите българи. Виждам една тенденция, която бе вкарана от ГЕРБ. Последните месеци се насажда омраза. Опитват се да яхнат протестите, има и искрено протестиращи, но се насажда нетърпимост. Публикува се един списък, чрез който се дамгосаха едни хора с различно мнение. Така няма да стане", каза още лидерът на БСП.

"Ние показахме на хората, че институциите могат да намират решение. Държавата има план и той може да бъде прилаган. 4 години нашето общество се потискаше чрез репресия. Врящото гърне избухна и не може да се успокои, а и не е нужно. Когато обаче на едно правителство му се казва оставка и нищо друго - това не е покана за диалог. Протестите не са в рамките на закона. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена.

На 23 юли наред с протестиращите, имаше групи, които искаха да нахлуят в парламента и да пребият експерти и депутати.

Това не е нормално. Автобусът тогава щеше да бъде разгромен. На 12 ноември вечерта имаше докарани организирани хора, по моя информация от близки до Борисов. Те имаха за цел да нахлуят и да окупират парламента", заяви Станишев.

По думите му и Борисов, и Цветанов не приемат позицията си на опозиция.

"Не е тайна, че има кръгове в България, които създават една мрежа за влияние. Сега нещата започват да се променят", уточни още той.

Лидерът на обясни, че една партия е трайна, ако се запази и когато е в опозиция. "Подозирам, че ГЕРБ ще направи коалиция с Реформаторския блок. Те са една патерица за връщането на ГЕРБ във властта", каза още той.

"Ние подкрепяме това правителство не заради властта, а защото имаме кауза, която е промяната. Убеден съм, че Бюджет 2014 ще мине, защото това е най-социалният бюджет от много време насам", смята още Станишев.

И "Белене", и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са необходими на България. Аз продължавам да твърдя, че "Белене" е един необходим проект за страната ни, посочи още той.