Руски изтребител е свалил вчера около 19.00 часа украински самолет Су-25, предаде УНН, позовавайки се на съобщение на говорителя на Службата за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко. „Самолет на руските военновъздушни сили е нанесъл от територията на Русия ракетен удар срещу Су-25, който е изпълнявал задача над територията на Украйна. Нашият самолет е бил свален. Пилотът не е пострадал. Той е успял да катапултира и е евакуиран на безопасно място”, поясни Лисенко.
„Дошло е време за разплата. Москва ще си плати за нарушаването на международните права, за военната агресия, за постоянните доставки на оръжие към територията на Украйна”, заяви премиерът Арсений Яценюк на заседание на кабинета на министрите, цитиран от УНН.

Руският президент Владимир Путин обаче смята, че не Москва подтиква Украйна към война, а САЩ, предаде „Радио Свобода”, позовавайки се на изказване на държавния глава по време на визитата му в Бразилия.

Путин смята, че САЩ не настояват достатъчно за мирно разрешаване на конфликта в Украйна. "Ние не виждаме подобно нещо от страна на партньорите, най-вече от американските партньори, които, струва ми се, подтикват сегашните украински власти да продължат братоубийствената война и да продължават с наказателните военни операции", каза Путин.

Същевременно тази сутрин се възобновиха интензивните боеве около Мариновка, в южната част на Донецка област, предаде РИА Новости, позовавайки се на представители на Донецката народна република. Те заявиха, че сраженията се водят в района на Мариновка, Степановка и околностите им. „Търпим сериозни загуби, но удържаме нашите позиции”, съобщи представител на щаба на опълчението, като посочи, че снаряди падат и на руска територия.

Пресслужбата на Донецката народна република съобщава още, че украинските войски се изтеглят от района на Луганск. "Подразделенията на Въоръжените сили на Украйна са напуснали селата Сабовка, Говоруха, Раскошное и Георгиевка”, се казва в съобщението.