София е кандидат за европейска столица на спорта през 2017 г. в съперничество с френския град Марсилия, съобщи bTV. Изборът ще бъде направен в края на октомври тази година.

В подкрепа на кандидатурата са проведени над 76 спортни събития, а освен това Столичната община предостави безвъзмездно зала „Триадица" за срок от 10 години на федерацията по баскетбол. Така съоръжението ще може да бъде използвано за детско-юношеския баскетбол.

Договорът между общината и федерацията беше подписан в сряда в зала "Триадица" в столичния квартал "Гоце Делчев" от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и президента на БФБ Георги Глушков.

Според проучване сред всички възрасти, 69% от столичани практикуват масов спорт. Сред най-големите предимства в битката на София с Марсилия са също Витоша, Панчарево, многото зелени площи и велоалеите.

„Имаме заложени до 2017 г. още 66 км велоалеи, в момента имаме завършени 34 км в София, парковете, в които са направени новите фитнес-съоръжения, са 17 на брой, с тенденция до 2014 г. да бъдат 36 броя", коментира общинският съветник и секретар на Инициативния комитет Анатоли Илиев.

На 9 октомври у нас пристига комисията за оценка на кандидатурите, която ще се запознае подробно с това, което предлага София.