От 21 до 27 юли България ще се превърне в център на световното спортно ориентиране.

За първи път в последните 15 години страната ни е домакин на Световно първенство за юноши и девойки. Състезатели от 36 страни, сред които представители на Хонг Конг, Нова Зеландия, Япония и др. ще се включат в престижната надпревара, която ще се проведе в курорта Боровец.

"За нас е чест, че след толкова дълга пауза отново получихме доверие да организираме Световно първенство. Това е едно от най-мащабните събития в света на ориентирането и сме изключително щастливи, че с провеждането му ще имаме възможността подобаващо да отбележим 60-ата годишнина от първия старт по ориентиране в България. Вярвам, че ще се получи прекрасен празник", сподели президентът на Българската федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев.

Около 300 състезатели ще се включат в отделните дисциплини. Първият старт е Спринтът, който започва точно в 10:00 часа на 22 юли (вторник), а веднага след неговия край (в 13:30 часа), е официалното откриване на шампионата.

"За нас е огромна чест, че имаме възможността да бъдем домакини на събитие от толкова висок ранг. Пожелавам успех на състезателите и се надявам, че всички участници и гости на първенството ще останат с отлични спомени не само от Боровец, но и от великолепната планина Рила", сподели кметът на община Самоков Владимир Георгиев, който заедно с министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева е патрон на Световния шампионат.

Над 30 доброволци ще помагат за организацията и провеждането на турнира. Първите отбори вече пристигнаха в у нас и проведоха тренировки. България ще бъде представена с максимален брой състезатели – 6 юноши и 6 девойки.