Няма нищо по-хубаво от това човек да обича работата си. Идеалната работа, носеща удовлетворение, не се изчерпва само с голяма заплата. Повечето работещи оценяват много други фактори, свързани с работното място. Противно на очакванията, парите не са на водещо място при избора на работа и хората ценят повече атмосферата, разбирателството с колегите и шефа си, дейността, която извършват и т. н.

Ето кои са нещата, които служителите искат повече, отколкото издигане и по-голямо възнаграждение:

1. Да се чувстват горди. Когато един човек бъде попитан с какво се занимава, той иска да се похвали, а не да се извинява за избора си на работа. Хората искат да впечатляват околните със своята престижна работа, дори тя да влиза в графа „неблагодарна“.

2. Да бъдат третирани справедливо. Макар всички да осъзнават, че животът е несправедлив, те не искат подобно отношения на работното място. Хората искат техните шефове да се отнасят с тях добре и да не фаворизират никого, включително и тях самите. Работещите искат похвалите и бонусите да отидат при тези, които работят здраво, а не при тези, които се подмазват на шефа.

3. Да бъдат уважавани от своя работодател. Както служителите трябва да уважават своя шеф, същото важи и в обратната посока. Един човек иска да знае, че работата му се оценява и че неговият началник осъзнава лоялността му.

4. Да се чува техният глас. Служителите мразят, когато техният шеф няма време или желание да чуе това, което те имат да му казват. Изслушването не означава приемане на съветите/забележките на всяка цена. Хората обаче държат да бъдат чути.

5. Да имат личен живот. Дори хората, които наистина обичат работата си, приемат семейството и приятелите си като своя „истински живот“. Всеки човек държи на своето лично време и не би искал работата да му пречи в този аспект.