Полското министерство на външните работи заяви, че отказът на Киев да сключи споразумение за асоцииране с Европейския съюз представлява "необратима загуба" за Украйна и за процеса на сближаването й с ЕС.

"Украйна е суверенна държава и ние уважаваме нейните решения. В същото време изразяваме нашето разочарование, че процесът на сближаване беше спрян на последната права от правителството в Киев", се казва в комюнике на полското дипломатическо ведомство.

"Това решение може да доведе до замразяване на процеса за неопределено време и да предизвика необратими загуби за модернизацията, реформите и демократизацията в Украйна – нещо, от което тя има нужда днес. Има опасност също тя да загуби постигнатото в продължителната и трудна подготовка за подписване на споразумение за асоцииране", посочва Варшава, която беше плътно ангажирана в подкрепа на европейската интеграция на Украйна.

Вчера Киев се отказа от асоциирането с Евросъюза само седмица преди във Вилнюс да бъде подписано дългоочакваното споразумението за това.