Столичната прокуратура повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за длъжностно присвояване. Според прокуратурата Цветанов е ощетил държавата с 50 000 лева, изплатени като обезщетение за освобождаването на бившия шеф на звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Това е трето обвинение за зам.-председателя на ГЕРБ. Наложена му е мярка за неотклонение - подписка.

"Свикнал съм, първо, второ, сега трето обвинение. Доколкото знам, планът е да ми бъдат повдигнати минимум 4 обвинения", каза Цветанов пред журналисти. Той има предвид, че се изпълнява целенасочен план той да бъде дискредитиран, говори и за политическа репресия. "Аз съм невинен, смятам, че този път прокуратурата трябва да докаже всичко, за което ме обвинява", каза бившият вътрешен министър.

Адвокатите на Цветанов Менко Менков и Ханс-Петер Ул обявиха, че ще заведат дело в Съда по правата на човека в Страсбург, затова, че е нарушена презумпцията за невиновност на Цветан Цветанов.

Логиката на събитията сочи, че с изключение на първото обвинение, всички обвинения, които са повдигнати на г-н Цветанов, т.е. - второто и третото, не произхождат от досъдебни производства, които са образувани срещу него, а произхождат от досъдебното производство, което е образувано срещу Станимир Флоров, каза адвокат Менко Менков пред журналисти, в Столичното следствие, където бе повдигнато трето обвинение на Цветан Цветанов.

"Тоест разследва се съвсем друга материя, съвсем други казуси, но оттук - оттам се вадят материали, отделят се, и се повдигат обвинения на г-н Цветанов, защото той е човекът срещу, който трябва да се упражни тази репресия, тенденциозно. От тази гледна точка, съвместно с моя колега, депутат от Бундестага, германския адвокат Ханс Петер Ул, днес завеждаме дело в Съда по правата на човека в Страсбург за това, че има тежко нарушение на Чл. 6, Параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека. Нарушена е презумпцията за невиновност на г-н Цветан Цветанов, тъй като, още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално обвинява г-н Цветан Цветанов, преди да му е повдигнато обвинение, преди да се приключили изборите, че е извършил незаконно подслушване. Към настоящия момент, такова обвинение той няма повдигнато, но всички официални изявления на прокуратурата са свързани именно с това, че той е извършил такова престъпление.

Съгласно практиката на съда в Страсбург, и Европейската конвенция, прокуратурата следва да се въздържа от подобни твърдения, докато обвиненията, които повдига, не бъдат доказани в съда. Днес въвеждаме тази жалба в Европейския съд на правата на човека, продължение, на които действия считаме, че е и днешното обвинение на г-н Цветанов. Той няма забрана да напуска страната, мярката за неотклонение е подписка, каза адвокат Менков.