Реките се оттеглиха, а пътищата са проходими. Обстановката в общината вече е абсолютно нормална, заяви кметът Димитър Германов пред БНР.

"До късно снощи екипите са работили за отводняване на къщи и хотели, сега са останали само единични обекти, който имат нужда от такава помощ. Усилията ще бъдат насочени към възстановяване на нарушени части от пътната инфраструктура в Приморско и селата Веселие и Ясна поляна", допълни градоначалникът.

Според Германов причините за бедственото положение в общината са голямото количество дъжд -100 л/ кв. м излял се за няколко часа и старата канализация на Приморско, която не е успяла да поеме големите количества вода.

Днес комисия ще извършва оглед на щетите и до дни ще е ясен анализа за това колко обекти са пострадали. Според кмета на Приморско институциите са се справили добре с овладяването на тежката ситуация. Той благодари и на кметовете на Царево, Бургас, Сунгурларе, които са предложили да окажат помощ на бедстващата община.

БГНЕС припомня, че вчера сутринта реките Ропотамо и Дяволска преляха в Приморско, обявено бе бедствено положение. Пътищата в района на Созопол, Приморско, Царево бяха блокирани от вода и паднали дървета. Хотелите в Приморско бяха залети от Ропотамо до приземните етажи. Залети бяха и плажове по крайбрежната ивица. Късно вечерта започна нормализиране на обстановката, пътищата поетапно бяха пускани за движение. В Бяла дъждът наводни къщи и мазета, водата течеше по улиците като река. И там бе обявено бедствено положение.