Еквадорските служби за борба с наркотрафика заловиха 224 кг кокаин, скрити в контейнер с плодове, който бил натоварен на кораб в пристанището Гуаякил и тъкмо щял да отплава за страната ни. Ударът е част от акция с кодово име Алкон (Сокол на испански език – б.р.), в рамките на която през последните няколко дни са проведени три операции в различни провинции в латиноамериканската страна. При акцията в порта, както и в провинция Ел Оро на границата с Перу и в провинция Карчи на границата с Колумбия, са заловени общо 2,67 тона кокаин.

Шефът на агентите антидрога в провинция Гуаяс в западната част на страната на брега на Тихия океан, където е пристанището Гуаякил, полковник Владимир Леон заяви, цитиран от местните медии, че „от месеци провеждаме това разследване, за да можем да осъществим този удар". По думите му именно на това разследване се дължат и останалите две операции в другите провинции. Властите обаче се въздържат да разкриват повече детайли, за да не попречат на разследването, което продължава.

Все пак се знае, че пак там, в това пристанище, в друг контейнер с плодове, който трябвало да оплава за Нова Зеландия, са хванати още 443 кг кокаин. Няма задържани при нито един от двата случая, които датират от края на миналата седмица.

За разлика от операцията в провинция Ел Оро, по-точно в град Пасахе на 370 км югозападно от столицата Кито, където са задържани петима души. Там е и най-големият удар – 2 тона кокаин и 160 000 долара в брой. „Стотици пакети кокаин, петима души задържани в Пасахе, много добра работа с отдела за борба с организираната престъпност на полицията (ULCO), координирана с Прокуратурата", написа в профила си в Туитър министърът на вътрешните работи Хосе Серано.

МВР на Еквадор посочва, цитирано от испанската агенция ЕФЕ, че с тези удари общото количество дрога, заловено от началото на годината, достига 53 тона, което е равносилно на 300 милиона дози, предназначени за различни страни. „Важното е не общото количество дрога, а това, че сме попречили всички тези дози да достигнат до млади хора в целия свят", отбелязва министерството.

Що се отнася до пристанището Гуаякил, стратегическо за латиноамериканската държава, само там от началото на годината са заловени 29 тона кокаин. Еквадор се е превърнал в пресечна и транзитна точка на кокаина от картели от Колумбия и Перу, отбелязват експерти. Заловената през тази година дрога е с 10 тона повече в сравнение с тази през цялата 2012 г.