Ще дадем под съд доктор Веселина Дундекова от Университетска болница "Св. Георги"-Пловдив. Заради нейното нехайство умря нашето дете. Това съобщиха пред БЛИЦ двамата вуйчовци на починалото момченце Иван Митев - Ангел Каменов и Синан Камбер.
Според тях детето, което е на година и четири месеца, трябвало да бъде прието спешно в болница. Лекарката, която ги приела, прегледала 2 пъти малкия - единия път във вторник в 13.10 часа, а втория - 2 часа по-късно, съобщиха за БЛИЦ от здравното заведение. Веселина Дундекова преценила, че детето няма нужда да бъде настанявано в болница. Прегледала го и му предписала антибиотик.

Вуйчовците обаче твърдят, че малчуганът бил прегледан в "Св. Георги" отново около полунощ във вторник и отново бил върнат. "При нас докараха малкия пациент с висока температура и ние веднага започнахме хоспитализация", каза пред БЛИЦ началникът на детското отделение в общинската болница "Св. Мина" доктор Мария Панова. Детето е прието там 10 минути след полунощ и е починало в 3.30 часа въпреки опитите да бъде спасено. "При нас беше обяснено, че в УМБАЛ "Св. Георги" нямало места. Там обаче имат апаратури, с които ние не разполагаме", каза доктор Панова. Детето е починало от остри дихателни проблеми и сърдечно-съдова слабост.

Малкият бил роден в затвор в Германия, където в момента са двамата му родители. От превода на немските документи става ясно, че детето боледувало от сифилис, но след необходимите процедури било излекувано. Доктор Панова е категорична, че това не може да бъде причина за смъртта на Иван. Детето било доведено в България преди 3 месеца от баба си с разрешение от немска страна и с издаден пасаван от посолството ни в Германия. Детето било с българско гражданство, но без ЕГН, което прави невъзможна работата със Здравната каса. Причината Иван да няма българско ЕГН е, че са чакали документи от социалните служби в Германия.

Роднините казаха още, че за да бъде прието детето в "Св. Мина", са се принудили да използват чуждо удостоверение за раждане. Те твърдят, че са уведомили и болницата, но от здравното заведение са категорични, че измамата станала ясна едва след смъртта на детето. Поради тази причина случаят се разследва от Второ РУП-Пловдив. Днес и утре роднините ще подадат жалби в прокуратурата и до всички възможни инстанции.