ДАНС има подозрения за 7 бежанци, че са съпричастни с терористични групи. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков.

Обсъдени са рисковете, които се отнасят за страната, свързани с бежанския поток. Един от тях е инфилтриране на лица, които са съпричастни към терористични организации, създаване на логистични звена и други. "Има около 7 лица, за които имаме основателни съмнения, за да ги подозираме в съпричастност към такива групи", каза Недялков и посочи, че са им наложени принудителни административни мерки и са в процес на екстрадиция. Като цяло тези, на които са наложени такива мерки са над 30. Всички са задържани в момента в съответните центрове по миграция.

И седемте, за които има подозрения, че са съпричастни към терористични организации и за 30-те, които са посочени като потенциална заплаха за националната сигурност, са идентифицирани откакто започна бежанската вълна. Те са задържани в съответните центрове за миграция и се екстрадират по страна на произход.

Недялко Недялков е категоричен, че в резултат на изпълнението на част от мероприятията по плана на МС в момента се забелязва намаляване на лицата, които влизат в страната.

Председателят на комисията за контрол на службите Димитър Дъбов обясни, че 7-те идентифицирани като подозрителни терористи са от групи от Сирия, Ливан, Афганистан. Нас ни интересуваше основно каква информация и каква степен на надеждност имат българските специални служби по установяване на принадлежността и непринадлежност на мъжката част от пребиваващите в България бежанци на възраст над 16 г, които биха могли да се свързват с терористични групировки, каза Дъбов. Той посочи, че до известна степен са удовлетворени от това, което се прави, тъй като основната информация идва по линия на партньорските служби. От комисията препоръчали и макар да е до известна степен изкривена, да се получава информация и от сирийските им колеги. Димитър Дъбов каза, че и към трите служби са обсъдили и подготовката на кадри - специалисти по арабистика.