В доклада на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, изнесен пред Консултативния съвет за национална сигурност се посочва, че най-голяма заплаха пред сигурността на страната е кризата в Близкия изток, а обществено-политическа криза у нас е вторият генератор на рискове.
Татяна Дончева от "Движение 21" е на мнение, че генералният проблем на България е вътрешен, а не кризата в Близкия изток. "Това е сегашната политическа криза, за която няма друго решение, освен предсрочни избори и слагане началото на смяна на системата с утвърждаване на определени принципи, които да осигурят повече морал. Няма как властта да продължава да настоява да стои. Има класически случаи за решаване на такива ситуации. С такава криза се решават предсрочни избори. Може да не са в рамките на месец или два. Но трябва да има хоризонт. Така е предолоявана кризата през 1990, която не беше по-лека. Нови правила са задължителни", каза още Дончева.
Йордан Бакалов, бивш депутат от "Синята коалиция", допълни, че една трета от доклада на Йовчев се е занимавал с бежанците, а останалата част- с това как да останат на власт.
"Явно демокрацията на България минава през пещерите на Анадола. Това не е продуктивно, не е български продукт протест на протеста. Това е патент на Ердоган. За самият доклад - не е работа на вътрешния министър да дава оценки дали едни избори ще решат положението или няма да го решат".
Бакалов се съгласи с мнението на Дончева, че изходът може да бъде само един-предсрочни избори.