Има шанс епидемията от СПИН да бъде овладяна до 2030 г., се казва в доклад на агенцията за СПИН към ООН, съобщава Би Би Си.

В доклада се казва, че намалява броят на случаите на заразяване с ХИВ и смъртните случаи от СПИН. От ООН призовават за повече международни усилия, тъй като "сегашната ситуация не може да сложи край на епидемията".

Повечето от хората, които имат нужда от лекарства срещу ХИВ, нямат достъп до медикаментите, предупреждават от благотворителната организация Medecins Sans Frontieres.

35 милиона души по целия свят живеят с ХИВ, се казва в доклада. През 2013 г. има 2,1 милиона нови случаи. Това е с 38% по-малко в сравнение с данните от 2001 г., когато са заразени 3,4 милиона души.

Броят на смъртните случаи, свързани със СПИН, е спаднал с една пета през последните 3 години с по 1,5 милиона души на година. Най-големи резултати има в Южна Африка и Етиопия.

Има много фактори за подобряването на ситуацията, сред които по-големият достъп до лекарства. Все повече мъже се подлагат на обрязване, за да се намали риска от разпространение или заразяване с ХИВ.

Макар някои неща да се подобряват, ситуацията далеч не е розова. По-малко от 4 на всеки 10 човека с ХИВ получават животоспасяващо антиретровирусно лечение. Три четвърти от новите случаи на заразяване с ХИВ са в само 15 държави.

"Има повече постижения през последните 5 години, отколкото за предходните 23 години. Има доказателства за това над какво и къде има още да се работи. Повече от всякога има надежда краят на СПИН да бъде възможен", се казва в доклада на ООН. "Работата със сегашните темпове не може да се сложи край на епидемията", се казва още.

"Ако увеличим усилията си до 2020 г., ще можем да проследим края на епидемията до 2030 г. Ако не го направим, рискуваме значително увеличение на случаите. Това ще отнеме още най-малко едно десетилетие", казва Майкъл Сидибе от агенцията за СПИН към ООН.

"Предоставянето на животоспасяващо лечение за 12 милиона души в развиващия се свят е значително постижение, но повече от половината хора в нужда все още нямат достъп до лечение", казват от Medecins Sans Frontieres.

В Нигерия 80% от хората нямат достъп до лечение.