Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи "Дневник". Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.
Още същия ден съдът се е произнесъл, потвърдиха пред "Дневник" от СРС, но не пожелаха да коментират какво е решението, тъй като преценката за това е на наблюдаващия прокурор. По закон при такова искане съдът се произнася в рамките на 24 часа.

От прокуратурата съобщиха, че решението е пристигнало днес и с него се уважава искането на държавното обвинение. Препис от решението е изпратен на 10 юли още следващия ден, уточниха от съда.

С отпадането на тайната прокуратурата ще разполага с информация кои са кредитополучателите и вложителите на КТБ. Решението на съда не означава, че данните ще станат публични, а че ще са достъпни на разследващите във връзка с водените от тях дела.

От държавното обвинение не коментираха повече решението на съда.

По-рано днес от ГЕРБ заявиха също, че чакат решението на съда, за да видят кой колко пари, какви фирми, какви физически лица имат пари в Корпоративна търговска банка (КТБ). "Чакаме решение на съда да се разкрие банковата тайна и да се разкрие кои са тези лица поименно", каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

В решението на съда трябва да се определи периодът, за който се разкрива информацията. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Банковата тайна обхваща фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. Със защитата на банковата тайна се гарантират както интересите на хората, така и на самата банка. Задължението за защита на банковата тайна се състои в неразгласяване и забрана за ползване на такава информация за облагодетелстване на задълженото лице или на членовете на неговото семейство.