Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е окончателно оправдан по делото за разгласяване на държавна тайна. На практика Софийският градски съд (СГС) го оправда по това обвинение още през юли миналата година. Решението обаче можеше да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

След като се е запознала с мотивите по решението на съда, наблюдаващият прокурор Виолета Тонева се е отказала да обжалва, съобщи вестник "Преса", като цитира прокуратурата. Така решението на СГС остава в сила и Танов е окончателно оправдан.

Танов беше обвинен, че през есента на 2011 г. заради непредпазливост в сутрешния блок на БНТ той е разкрил информация, която е била държавна тайна.

В телевизионно интервю Ваньо Танов съобщи количеството гориво от държавния резерв, съхранявано в складовете на "Лукойл". Депутати от левицата подадоха сигнал до прокуратурата за издаването на държавна тайна и по случая беше започнато разследване първоначално срещу неизвестен извършител.

През август т.г. Танов беше освободен като директор на  Агенция "Митници" от министъра на финансите Петър Чобанов. Още в началото на юли Чобанов имаше готовност да подпише освобождаването на Танов от директорското място, но здравословни проблеми на генерала отложиха решението.

След Танов през септември агенцията оглави Кирил Желев, който неотдавна беше назначен за заместник-министър на финансите. В момента директор на Агенция "Митници" е Павел Тонев.