Италианската външна министърка Федерика Могерини е основният претендент за поста на външен министър на ЕС, но страните членки от Източна Европа я намират за твърде проруски настроена и ще блокират кандидатурата й, предаде брюкселското електронно издание EUobserver. Балтийските държави, а също Полша и България, заплашиха да поставят на гласуване избора на върховния представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.
Те обаче се нуждаят от подкрепата на другите страни от Източна Европа – Словакия, Словения Унгария, Румъния и Чехия. А до момента те заемат по-неутрална позиция.

Италианската агенци АНСА цитира източник, "близък" до бъдещия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че "10 от 11" страни (от Източна Европа) са против назначаването на Могерини за външен министър на ЕС.

Алтернатива на Могерини може да е някой от източноевропейските членове, а именно българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, Кристалина Георгиева. Тя е уважаван бивш служител на Световната банка, тясно е свързана с десницата и е геополитически неутрална. Шансовете на Георгиева обаче са по-малки поради липсата на подкрепа от собственото й правителство, пише още EUobserver.

Разговорите днес в Брюксел днес могат да завърши и без съгласие за поста на Катрин Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари. В най-добрия случай това ще стане през октомври.Копирано от standartnews.comРазговорите днес в Брюксел днес могат да завърши и без съгласие за поста на Катрин Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари. В най-добрия случай това ще стане през октомври.Копирано от standartnews.com В тази ситуация като най-вероятен нов комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз заочна да се спряга Дора Бакояни. Тя е бивш външен министър в правителството на Константинос Караманлис управлявал от 2004 година до 2009 година. Бакояни е дъщеря на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис /1990-93 година/, нейният род произхожда от остров Крит. Тя е пра-племенница на Елефтериос Венизелос, припомня БГНЕС.

Разговорите днес в Брюксел обаче могат да завършат и без съгласие за поста на Катрин Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари. В най-добрия случай това ще стане през октомври.

Междувременно европейският парламент одобри четиримата кандидати за членове на Европейската комисия, които заемат местата на онези комисари, които бяха избрани за евродепутати. Новите комисари ще заемат постове си до изтичането на мандата на настоящата Европейска комисия в края на октомври, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Европейският парламент гласува в цялост кандидатурите с 421 гласа "за", 170 "против" и 32 въздържали се. Съгласно правилника за дейността на ЕП, номинираните бяха изслушани от парламентарните комисии, съответстващи на техните области на дейност.

Кандидатите и техните портфейли Юрки Катайнен (Финландия) ще замени Оли Рен и ще отговоря за икономическите и паричните въпроси.
Фердинандо Нели Ферочи (Италия) ще замени Антонио Таяни и ще отговаря за промишлеността и предприемачеството. Мартин Райшертс (Люксембург) ще замени Вивиан Рединг и ще отговаря за правосъдието, основните права и гражданството.
Яцек Доминик ще замени Януш Левандовски и ще отговаря за бюджета и финансовото планиране.

Следващи стъпки Съвсем скоро се очаква Европейският съвет окончателно да одобри четиримата кандидати за еврокомисари.