Лично аз съм доволен. Резултатите показват, че очевидно всички страни са доволни. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос дали е доволен от вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

От моя гледна точка, като ръководещ изпълнителната власт, това ще даде една по-добра основа за работа и на изпълнителната власт и за по-добро взаимодействие с другите институции, заяви Орешарски. Премиерът посочи, че основата ще бъде да управлява в това число и рисковете, които са в компетенциите на изпълнителната власт, а повечето са в компетенциите на изпълнителната власт.

Министър-председателят се срещна днес с Висшия съдебен съвет. "Правосъдната система за нас е изключително важна за осъществяване на програмата на кабинета", каза той. Премиерът подчерта важността на върховенството на закона като ключови елементи за развитие на демокрация. Пламен Орешарски изтъкна и че неслучайно е определен и единият от поста вицепремиер на министъра на правосъдието.

Вероятно до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебни реформи, каза Орешарски и призова кадровиците да са активни. "За нас е важно да направим стратегия не за пред Брюксел, а за нас самите", каза той.

Премиерът се обърна към членовете на ВСС с призив да продължат заедно в усилията си за налагане на върховенство на закона и защита на правовия ред. Съвместните усилия са необходимата стъпка за връщането на доверието на обществото, заяви Орешарски. Той посочи и ключовите приоритети в областта на съдебната система и добави, че правителството е готово да окаже и подкрепа за две основни – натовареността и случайното разпределение. Той съобщи, че е информиран е и за съдебната карта.

Орешарски заяви още, че досега критиките относно случайното разпределение на дела са идвали от различни страни и посочи, че цялото общество е заинтересовано да получи максимално възможни гаранции за това, че съдебният процес е обективен и честен. Министър-председателят поясни, че за следващия програмен период се предвиждат и различни действия по оперативни програми - мерки като електронно правосъдие и други подкрепящи действия ще бъдат включени, и апелира към ВСС да бъдат още по-активни в тази посока. Премиерът посочи и че Министерски съвет прие проекта на бюджета за следващата година и обърна внимание, че ако се гледа бюджет по бюджет ръстът тази година за съдебната власт е 30 млн. лева.

Бюджетът е преди всичко лимити, каза пред ВСС Пламен Орешарски. Като икономист той цитира по смисъл и един от патриарсите на икономическата мисъл, който казва, че няма страна, установила върховенство на закона, да е останала бедна. По-късно на въпрос дали това означава, че ние нямаме наложено върховенство на закона, за да сме бедна страна, той коментира: Има критични бележки и те не са измислени, ние самите отчитаме слабости в много аспекти. Носим заедно отговорности за едно по-добро правораздаване и за върховенство на закона – област, в която от години имаме критични бележки от ЕК и съвсем очевидно е по която трябва да постигнем напредък в следващи периоди, посочи Пламен Орешарски.