Кабинетът предлага увеличаване тавана на държавния дълг с 3,4 млрд. лева. От тях 2,7 млрд. лева евентуално ще отидат за стабилизиране на ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), а останалата сума ще се използва като буфер при възможни плащания от следващите две правителства, които могат да се сменят тази година. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов.

„Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг“, обясни ресорният министър.

След като управляващите обявиха своята подкрепа по повод действията на Българската народна банка към КТБ,  Петър Чобанов обсъди с експерти възможните стъпки за вдигане на лимита за нов дълг. Припомняме, че вчера (16 юли) стана ясно, че КТБ няма да отвори врати на 21 юли.

Освен това кабинетът предлага приходите в бюджета да се редуцират с 500 млн. лева и да се отпуснат 225 млн. за покриване дълговете на Здравната каса. От тази сума 200 млн. ще отидат за болнична помощ, а останалите 25 млн. са предназначени за лекарства на онкоболни.

Припомняме, че Здравната каса е с прогнозен дефицит в размер на 490 млн. лева, като нефинансирани остават около 330 млн. лева. По-рано днес (16 юли) здравният министър Таня Андреева увери, че касата разполага с финансов ресурс, с който да плати за медицинската дейност на лечебните заведения.