Първите бутилки от новата реколта 2013 на младото френско вино "Божоле" бяха отворени тази нощ в 00.00 часа във френския град Божьо.

Така във Франция и в много други страни стартира традиционния празник на знаменитото младо червено европейско вино. Макар, че условията за гроздето не бяха много добри тази година, все пак качеството на виното е доста добро. Тазгодишното младо божоле е леко, с приятен фруктов привкус.

Зародилата се миналия век в Бургундия традиция да се чества новата винена реколта се е разпространила по целия свят и сега тя има поклонници навсякъде по света, включително и в Япония.

Именно представителка на страната на изгряващото слънце ще бъде избрана днес в Божьо в състава на Ордена на приятелите на божолето, заедно с още 8 нови членове. Те, облечени в черните костюми на ордена, с филцови шапки със зелена лента, ще преминат по улиците на града. При приемането им в братството, на всеки се дава малка сребърна чашка, разделена на две - за дегустация на червено и на бяло вино. На празненството има факелно шествие с участието на повече от 300 местни жители в традиционни костюми.

Програмата включва естествено и многобройни дегустации на десетки местни марки божоле. Ще бъде даден банкет за 1 200 души. През 2012 г. във Франция и други страни са продадени около 100 млн. бутилки божоле, като от тях 32 млн. са младо вино. Япония е първа в списъка на страни, които купуват младото божоле - 8.8 млн. бутилки.