Днес се навършват 37 години от смъртта на краля на рока Елвис Пресли. Въпреки че от дълго време не е между живите, изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му е като на съвременна музикална звезда.

Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 година в религиозно семейство. Малко известно е, че всъщност "кралят на рока" е трябвало да има брат близнак – мъртвородения Джеси. Тази трагедия отчасти допринася за майчините грижи, с които Елвис е бил обсипан.

Още като малък пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти, в църквата. Той е бил повлиян от църковните псалми. Първата крачка към музикална кариера прави на 8 години, когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата "Old Shep" (Старият овчар). Семейството се премества в Мемфис когато Елвис е на 13 години и той започва да пее на събиранията за танци. Въпреки бунтарското си поведение, Пресли е изключително любезен с възрастните хора и е особено привързан към майка си. На 19-годишна възраст, вече завършил училище, се явява на прослушване за Сам Филипс. По това време работи като шофьор на камион за електрическа компания. Всъщност, причината, заради която посещава звукозаписната компания "Sun Records" е именно синовната му обич. Като подарък за рождения ден на майка си Гладис, Елвис Пресли прави версия на "My Happiness" (Моето щастие), като използва "That`s When Your Heartaches Begin" (Това е когато сърцето започва да боли). Мениджърът на студиото, Марион Кеискър, забелязва необикновения стил на пеене и съобщава на собственика на "Sun Records" Сам Филипс за потенциала му. В Пресли Филипс вижда нещото, за което отдавна е мечтал: "Бяло момче, което пее като негър".

Дебютната плоча на бъдещата звезда на рока, записана в Sun е с необикновената "That`s All Right (Mama)" (Всичко е наред (Мама). От другата страна на грамофонната плоча (по това време най-съвършеният звуконосител е този, бел.ред.) е "Blue Moon Of Kentucky" (Синята луна на Кентъки), което е кънтри песен, но аранжиментът го представя по-скоро като ритъм енд блус. Плочата е издадена в 20 хил. екземпляра. Постепенно Елвис става все по-популярен, а публиката е направо фанатична по време на почти еротичните му представления. Последният му сингъл за Sun е кавърверсия на "Mystery Train" (Мистериозният влак), който по-късно е определен за абсолютен рок енд рол сингъл.

Това доказва, че Пресли заслужава голямо внимание и той навлиза в следващата фаза на кариерата си. Елвис е забелязан от полковник Том Паркър, бивш панаирен търговец, които по това време вече е и мениджър на няколко кънтри певци, включително Ханк Сноу и Еди Арнолд. Паркър убеждава Сам Филипс, че е в негов интерес ако позволи на момчето да отиде на по-високо ниво. Звукозаписната компания "RCA Records" вече е забелязала феномена и се съгласява да плати на "Sun Records" 35 хил. щатски долара за правата му, което за това време е доста сериозна сума. На 10 януари 1956 г., само 2 дни след 21-вия си рожден ден Пресли влиза в студиото на "RCA Records" в Нашвил и записва дебютната си сесия "Heartbreak Hotel" (Хотелът на разбитите сърца), един от най-забележителните поп записи, издавани някога. Сингълът се задържа на първо място в класациите в продължение на цели 8 седмици. Достига за втори път номер 1 в класациите с баладата "I Want You, I Need You, I Love You" (Искам те, имам нужда от теб, обичам те). След това записва най-успешния двоен сингъл в историята на попа - "Hound Dog"/"Don`t Be Cruel" (Ловджийско куче/Не бъди жестока). "Don`t Be Cruel" остава номер 1 в продължение на 11 седмици, а и двете песни стават хит във Великобритания. Записаната след това "Love Me Tender" (Обичай ме нежно) оставя Елвис в историята завинаги.

Кинодебютът му, който прави по същото време, получава смесени отзиви. През 1957 г. записва "All Shook Up", която използва за легендарните си танцови движения. Записва три филма за две години и половина. В "Loving You" (Да те обичам) играе шофьор на камион, който става поп звезда, а песента към филма "(Let Me Be Your) Teddy Bear" (Позволи ми да бъда твоето) мече" се задържа като номер 1 за 7 седмици. Третият филм "Jailhouse Rock" (Затворнически рок) е най-успешният в кариерата му с изключителния си саундтрак и вдъхновяваща хореография.

През 1958 г. постъпва на служба в армията, където е обявен за образцов войник. Прекарва по-голямата част от 2-годишната си служба в Германия. По това време среща 14-годишната Присила Булие, за която се жени през 1967 г. След завръщането си обратно в Америка се изкачва отново на 1-во място в класациите с изключително успешния "It`s Now Or Never" (Сега или никога), за който е използвана мелодията на италианската песен "O Sole Mio".

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата. Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че този Крал все още е жив и всяка година, макар и вече все по-рядко, се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а и отвъд Атлантичка.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.