Ало-измамниците ни заплашиха с убийство, разказва пред "Телеграф" Анатоли - синът на ужилената със 150 000 лв. 88-годишна баба Невенка. Жалбата за дръзкото посегателство е подадена в столичното 4-то РПУ на 1 ноември. В нея Анатоли подробно обяснява как престъпниците са се докопали до огромната сума.Добре обмисленото престъпление било извършено преди около 20 дни, съобщава подробности и "Монитор". Престъпниците получили информация, че семейството е продало апартамент и разполага със сериозни средства, които не държи в банка. Първоначално решили да действат по класическата схема на телефонните измамници. Непознат глас звъннал на домашния телефон на възрастната жена и се представил за неин болен роднина, на когото спешно трябват пари за лечение. Пенсионерката обаче не познавала такъв човек и не се хванала.

След това веднага набрала сина си и му разказала за обаждането. „Повече не вдигай телефона”, посъветвал я синът. Малко след това обаче извършителите се свързали и с него. Този път вкарали в действие доста хитър план. „Обаждаме се от полицията, знаем, че са ви звънели телефонни измамници, в момента сме по петите им и съвсем скоро ще ги хванем, но ни трябва вашето съдействие”, разказало мнимото ченге. Между другото само попитал дали наистина семейството разполага с толкова пари. Синът отговорил положително.

Тогава измамникът извадил и последния си коз, като обяснил, че трябва да вземе парите и те да бъдат белязани в МВР, за да може да ги предадат на телефонните измамници, преди да ги арестуват. Ченгето добавило още, че в полицията нямат чак толкова голяма сума, а без да я предадат на „заподозрените” телефонни измамници, не могат да ги задържат. След тези думи синът паднал в капана на измамниците. Той звъннал на майка си и й казал, че при нея ще дойде полицай, на когото да даде събраните пари от продажбата на жилището. Жената изпълнила заръката, като хвърлила от терасата на фалшив полицай червена чанта, пълна с пачки от 40 000 евро, 20 000 долара и 40 000 лева.

Следващите три дни псевдоченгето няколко пъти разигравало със сина, който го търсел по телефона за информация.
„Не е за по телефона разговорът, ела пред районното”, казвал мошеникът. За да заблуди жертвата си, че наистина е полицай, отивал в чакалнята на Шесто РПУ, до която достъп има всеки гражданин, и излизал от там, като синът си мислел, че наистина разговаря с полицай. На четвъртия ден вече мъжът не издържал и се обадил отново, за да попита какво се случва и кога ще си получи парите. Тогава вече ченгето не му вдигало и синът се усетил, че е станал жертва на измама.

Едва тогава заедно с майка си отишъл в Четвърто районно и разказал на истинските полицаи какво се е случило. "Нашият живот свърши. Всичко беше дотук. Каквото имахме го загубихме. Вече нищо не ни остана освен да умрем. Престъпниците не само ни ограбиха, но и ни заплашиха с убийство! Те казали на майка ми, че са новите Нагли и бял ден няма да види.", споделя пред "Телеграф" Анатоли.

Разследващи подчертаха вчера, че нямат практика парите, които се бележат, да се хвърлят през терасата. Те се предават единствено в МВР или в прокуратурата и това става с протоколи, на които се разписват всички. Според криминалисти измаменото семейство не е попаднало на класическите ало-измамници, които в повечето случаи са роми, а на комбинативни престъпници, добре обмислили сложната схема.