Космическият апарат "Венера експрес" оцеля от рисковото спускане в горната атмосфера на Венера, където трябваше да събере допълнителни данни след края на научната си мисия, съобщи "Дискавъри".

Когато свърши научната мисия на апарата на 15 май, той беше спуснат на 129 км от горещата повърхност на Венера.
"Навлязохме в неизследвана територия, спуснахме се по-дълбоко в атмосферата от когато и да било", каза Хокан Сведхем от научния екип на "Венера експрес".
Венера е обгърната от плътна атмосфера, а атмосферното налягане на повърхността е 90 пъти колкото земното. Заради плътната атмосфера има изключително силен парников ефект, който предизвиква нагряването на повърхността до около 450 градуса Целзий. Това прави планетата много трудна за изследване, дори от роботизирани апарати.

При спускането "Венера експрес" измери хилядократно увеличение на атмосферната плътност между 160-ия и 130-ия километър над повърхността, а слънчевите панели се загряха над 100 градуса по Целзий.

Екипът сега подготвя апарата за последно изкачване през облаците на Венера, преди горивото му да свърши. До края на другата седмица той трябва да се издигне на височина 458 км. След това ще бъде оставен да падне под силата на гравитацията и мисията му окончателно ще приключи. Ако горивото свърши по-рано от предвиденото обаче, връзката със Земята ще бъде прекъсната и последните данни от изкачването ще бъдат загубени.
Апаратът "Венера експрес" беше изстрелян от Европейската  космическа агенция през 2005 г.