Може ли един човек да пише по 10 хил. статии на ден е въпрос, който на пръв поглед има съвсем ясен отрицателен отговор. 53-годишният Сверкер Йонахсон от Швеция обаче е положителният отговор, като той прави точно това, съобщава The Wall Street Journal.
Това обаче се оказва напълно възможно, тъй като Йонахсон използва помощта на софтуерен бот, който пише по-голямата част от материалите, макар и не всички. Общо Йохансон и неговият помощник вече са създали 2.7 милиона статии, което се равнява на 8.5% от всички. По-голямата част от тях са написани на шведски, като има и материали на филипински.
Най-често статиите на Йохансон описват редки видове животни, разказват за градове във Филипините. Неговият бот Lsjbot самостоятелно си набавя информацията, като сканира публично достъпни източници. След това обобщава информацията в текст по зададени от Йохансон критерии.
Резултатът са средно по 10 хил. материала всеки ден. Самата практика не е забранена от Wikipedia и всъщност набира популярност. Свободната енциклопедия обаче има специални правила за използването на ботове и всеки от тях трябва да бъде одобрен, преди да започне да работи.
За момента Lsjbot не се ползва с пълен консенсус. Критиците на ботовете смятат, че така текстовете губят човешката креативност. "Има гласовито малцинство, което не харесва идеята. Правя го, за да създам абсолютна демокрация онлайн", казва Йохансон пред изданието.
Според него в случая е важна информацията, а не креативността. Той иска да направи възможно най-много информация свободно достъпна, като в продължение на месеци е прецизирал програмния код на своя бот.
Според Ахим Рашка, почитател на Wikipadia от Германия, "изливането" на тонове информация не е правилно. "Чрез количество за сметка на качество не помага на читателите и потребителите на Wikipedia", казва той и дава за пример себе си, като прекарва по няколко дни в писането на задълбочена статия само за един вид боя.
Йохансон не смята да се отказва. Той посочва, че създадените от Lsjbot статии са отбелязани, че са написани от бот. Допълва, че има типове материали, където креативност не трябва, а е важна суровата информация. Например статистика, координати и др.
Подкрепя аргумента си за предимствата на ботовете и с това, че са безпристрастни. В шведската версия на Wikipedia има над 150 статии за героите от "Властелина на пръстените" например, но има по-малко от 10 за хора от войната във Виетнам, казва той.
"Не искам да конкурирам или за заплашвам останалите автори във Wikipedia. Енциклопедията винаги ще се нуждае от хора, които да опишат чувства, качеството на литературата и други. Моят бот никога няма да може да направи това", допълва Йохансон.
Някои от служителите на Wikipedia също го подкрепят. "Неговата работа вече е доказала стойността си", казва Ленарт Гуилбрандсон, представител на Wikipedia в Швеция.