Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици, съобщава „Монитор”.
IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър”. Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво. През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв. Освен това офиси в България планират да отворят
още три чужди компании – американска, беларуска и украинска

Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници – шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.

Инженерите са изключително търсени, защото имат добро образование, подходящи са да заемат различни позиции, включително и мениджърски. Могат да се справят с анализи в компаниите, да са продуктови мениджъри в производствени дружества, обясниха от ЧР компанията.

Шивачите са най-търсените квалифицирани работници. Техните заплати са от порядъка на 500 лв.

„Търсим изключително много. Колкото намерим – толкова ще назначим”, каза Надя Василева - управител на „Менпауър”. Близо 700 шивачки ще бъдат наети в нова фабрика за производство на тапицерии за „Мини Купър” в Ихтиман. За това вложение от 2,6 млн. лв. инвеститорът „АЛС България” получи сертификат за инвеститор клас А в началото на юли. Дружеството има вече 1400 служители у нас. Освен това в страната има над 45 други компании, които правят компоненти за автомобили, които също търсят различни специалисти.

Фирмите в страната набират и шефове на средно и високо ниво. Сред най-търсените специалисти са и счетоводителите и финансистите. Работни места за тях има в IT сектора и в аутсорсинг компаниите. „Всеки бизнес се нуждае от финансисти и анализатори. Младите обаче не се насочват към този тип професии, а тя е една от тези, които ще се търсят в бъдеще”, обясни Василева.

Проучването на международната ЧР компания показва, че у нас 44 на сто от фирмите не могат да намерят нужните им кадри.

Така например сега са търсени специалисти с английски и втори западен език, който да е водещ. Чуждестранни центрове за обслужване на клиенти, подобни на кол центрове, но за финансови услуги, в които се обменя информация за клиенти с неплатени фактури и т.н. търсят служители с първи западен език френски. Такива служители обаче трудно се намират заради емиграцията на завършилите езикови гимназии у нас.
Вариантите за решаване на проблема с недостига на кадри у нас са няколко, твърдят специалистите. „Капацитетът на образователната система за подготовка на IT кадри да се увеличи минимум три пъти – от сегашните 2000 специалисти на година до поне 6000 на година”, казват от БАСКОМ. Друг вариант е преквалификация на кадри. Третият - посочван все по-често от ЧР специалистите, може да се реализира още по-бързо – внос на кадри от чужбина, включително и от Азия.

Най-търсените професии в България през 2014 година
1 Инженери
2 Квалифицирани работници
3 Мениджъри
4 ИТ специалисти
5 Счетоводители и финансистите
6 Персонал за ресторанти и хотели
7 Работници
8 Мениджъри „Продажби”
9 Лекари и здравни работници
10 Техници

Най-търсените професии в България през 2013 година
1 Инженери
2 Мениджъри
3 Квалифицирани работници
4 Мениджъри „Продажби”
5 Търговски представители
6 ИТ специалисти
7 Персонал за ресторанти и хотели
8 Шофьори
9 Секретарки, персонални асистенти
10 Оператори производство