В момента няма ясна политическа алтернатива. Ако изборите бяха сега в парламента биха влезли 7 политически формации. Това показва изследването на "Медиана".

Над чертата преминават 7 политически формации, обяви директорът на социологическата агенция Кольо Колев. Данните на изследването показват, че Атака се подкрепя от 2.8% Патриотичният съюз, в който влизат Нациналният фронт за спасение на България и ГОРД – 2,9% , "България без цензура" - 4.3 %, ДПС - над 7% Електоралните нагласи показват подкрепа за БСП 22.8%, а за ГЕРБ 16.9 %, Реформаторският блок също би влязъл в парламента, посочи Колев.

Ако това, което показва изследването стане, бихме имали 7-партиен кабинет, с неясно бъдеще. Вижда се, че не се привижда ясна политическа алтернатива, коментира Колев.

Има промени при рейтингите на политиците. Води Йорданка Фандъкова. Президентът Росен Плевнелиев пък вече е на 6-а позиция. Кристалина Георгиева е загубила също част от престижа си и отива на по-задно място, най-вероятно заради проблема с бежанците. Премиерът Пламен Орешарски пък се намира на 4-а позиция по рейтинг. Личният му рейтинг е по-висок от този на правителството. На въпроса вдъхва ли доверие правителството – 30% казват " да" над 40 %са разочаровани.

Общественото мнение е, че ситуацията в България е зле и по-зле ще става. Причините са обедняването, намаляване на жизнения стандарт и проблемът, който напоследък наблюдаваме – проблемът с бежанците, каза Колев.

На този фон се разиграва и политическата баталия. Голяма част от хората се чудят какво ще стане с правителството. Оценката на правителството на Орешарси в сравнение с правителството на Бойко Борисов - 27 процента, че е по-добро, 22 % че е по-лошо, останалите казват че е рано да се каже

За оставката са предложени три отговора в изследването: Оставка веднага. Да се остави да се прецени дали да му се иска оставката и третият отговор е да изкара целия си мандат. Половината от населението на страната казват нека да видим какво се прави реално, те искат правителството да бъде оставено да действа. Те предпочитат да се даде възможност на кабинета Орешарски да направи каквото трябва. Този резултата отхвърля данните на други агенции, че повечето хора искат оставката на правителството, каза Колев.

Според "Медиана" 30% искат предсрочни избори, 42% - не искат. 37% искат оставка, а над половината не искат.