Жълт код е обявен за 16 юли в 8 области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури.

Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщиха от НИМХ.

Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са в Старопланинската област и Предбалкана. И едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява. Вятърът ще е слаб - предимно западен, по Черноморското крайбрежие до умерен, през по-голямата част от деня от север. Температурите ще са почти без промяна - максималните предимно между 24° и 29°.

Над планините ще се задържи неустойчиво, с купестодъждовна облачност, краткотрайни превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията над Старопланинската област. Билата по-често ще са в облачния слой, с мъгла. Вятърът по високите части ще е умерен до силен от североизток.

И по Черноморието ще е предимно облачно, с превалявания. Вятърът по крайбрежието ще е до умерен от север, едва през нощта ще стане западен. Максималните температури ще бъдат до 26°-28°, вълнението на морето ще е 2-3 бала, температурата на морската вода е 24°-26°.