Гробът на истинския Зорба Гърка е в Скопие, пише гръцкият в. “Етнос”. Изданието се основава на извършено журналистическо разследване в Македония и Сърбия преди 17 години.

Според вестника прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се е казвал Йоргос (Георгиос) Зорбас, а не Алексис и е живял две десетилетия в Скопие до смъртта си през 1941 г. Открихме гроба на Зорба Гърка в Скопие, написали тогава разследващите гръцки журналисти. Издирванията били в Солун, Скопие, Белград. Те търсели предците на Зорба Гърка, които били открити в Белград, а после стигнали до заключението, че гробът му се намирал в гробището “Бутел” в Скопие.

Няколко седмици след откритието на вестника композиторът Микис Теодоракис посетил Скопие, за да представи произведението си “Зорба гъркът”. На концерта присъствал и тогавашният македонски президент Киро Глигоров.

Георгиос бил роден в Катерини, Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и той работел. Тя починала на 36 г. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те г. в Ниш. Там купил мина, купил и рудници около Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки, бил казал Никос Казандзакис пред журналист в Атина. Зорбас от Скопие си кореспондирал с писателя. През 1941 г. Казандзакис получил писмо от близките на Зорбас, от което научава за неговата смърт.