Бившият премиер Симеон Сакскобургготски в обръщение призовава  властта и протестиращите да намерят пътя към диалога и разбирателството. Според него окупациите и ултиматумите провокират обратното на това, от което страната се нуждае, а то е обединение и консенсус. Сакскобургготски напомня на хората да гласуват на избори и да избират внимателно своите представители, за да се гордеят с тях, вместо да ги оплюват. Той призовава и за състрадание към сирийските бежанци и предупреждава, че използването на етническите теми за политическа пропаганда е опасно и вредно.

Двадесет и четири години от началото на демократичните промени у нас е време, в което  израства цяло едно поколение.  Би трябвало да сме загърбили отдавна конфронтацията и насилието, да сме станали пó демократи и по-толерантни към другия, пише бившият премиер. Той констатира със съжаление, че "днес обществото ни е по-разделено дори отпреди и нетърпимостта към различната позиция или просто към различния от нас е по-силна".

Демокрация без демократи трудно се гради, пише Сакскобургготски, според когото "окупациите, поставянето на ултиматуми, напрегнатата и конфликтна обстановка, в която живеем, са крайно обезпокоителни и провокират точно обратното на това, от което се нуждае страната – обединение и консенсус". Според него преувеличаването на случващото се от медиите едва ли допринася за успокоение на обстановката.

Похвално е, че гражданското общество се събужда и се активира, за да изрази, напълно основателно, своята нетърпимост към  вредните корупционни практики и липса на етични норми у някои политици, казва бившият лидер на НДСВ.  Той критикува депутатите, които "ни правят свидетели на сцени на постоянно противопоставяне..., на безсмислени ходове и акции, ефектни за публиката, вместо да се съсредоточат върху градивни инициатива за общественото благо".

Не спирам да призовавам да се гласува масово на избори, а не после да се сърдим и да казваме, че другите са виновни, без всъщност да сме упражнили едно от основните си права при демокрацията, напомня Сакскобургготски, допълвайки че "колкото е по-голям процентът на гласувалите, толкова е по-малка възможността да се купуват гласове и тяхното влияние ще е по-нищожно върху крайния резултат".

Според бившия министър-председател да се крещи без да се предлага рационална алтернатива, без реалистични идеи и ясна програма е, меко казано, безотговорно. "Празните слогани едва ли ще оправят нещата. Ето защо властта и протестиращите трябва да намерят пътя към диалога и разбирателството за доброто на всички", препоръчва той.

"Нека загърбим омразата и към сирийските бежанци, които бягат от ужасите на войната. Не можем да не бъдем състрадателни към болката им. Сред тях има и много деца", призовава Сакскобургготски.

Той определя като особено опасно и вредно използването на етнически теми за пропаганда от някои политически субекти и затова според него развяването на националния трибагреник за псевдопатриотични цели не бива да се допуска.

"Аз самият съм бил емигрант през голямата част от живота си съм особено чувствителен към липсата на разбиране към  бежанците от Сирия.  Не мога да приема гледки на свещеници, които дори оглавяват протести срещу хора в нужда. Това по никакъв начин не е християнски акт. Затрудненията на държавата с приемането на бежанци трябва да бъдат решени, като се потърси помощ от европейските ни партньори. Ксенофобията е не само нещо много грозно, но не води до нищо градивно", пише Сакскобургготски.

Като припомня преследванията на евреите през 30-те години на 20 –ти век бившият премиер подчертава, че "дискриминацията и етническите конфронтации трябва да бъдат преодолени на всяка цена и в никой случай да не се допуска навлизане в тази опасна спирала, от което да последват още по-вредни явления". констатира и че "българският народ е толерантен към другите етноси и го е доказвал с много примери от историята ни".

"Болно ми е, когато гледам мрачните коментари за събитията у нас в чуждите медии. За изводите, които си прави общественото мнение в ЕС от отделни телевизионни кадри, които представени извън конкретния контекст изглеждат наистина стряскащо", продължава обръщението.

Сакскобургготски призовава политическите сили към незабавни преговори, на които да  търсят допирни точки, каквито винаги могат да се намерят при желание. Няма да спирам да настоявам да проявяваме повече уважение един към друг и да вярвам, че с добро може повече да се постигне, отколкото с омраза и екзалтации, се казва още в документа.