30-годишната българка Деси Ламбина, която живее в Лондон, помогна на 24 деца да намерят приемни домове, за да живеят в по-добри условия.
Историята на Деси започва през 2009 г., когато разбрала за тежката съдба на децата от Могилино от документалния филм на Би Би Си, представящ няколко месеца от живота в дома. Показаното в този филм разтърси не само хората у нас, но и по света.
Тогава британските медии твърдяха, че материалът е „свидетелство за абсолютната изолация от целия останал свят на децата в Могилино", а от българската страна се заговари за "подвеждане", "некоректно представяне" и "много умела манипулация на британската обществена телевизия".
Така или иначе видяното във филма кара младата българка, която живее в Лондон, още същата вечер да създаде фондация за извеждане на деца от институциите у нас, която нарича Kids Care.
„Толкова бях ужасена, почувствах, че ако не сторя нещо веднага, никога няма да го направя", разказа тя пред "Родина news".
След това за Деси започва неуморна работа. Тя се опитва да се свърже с български неправителствени организации, за да си сътрудничат за извеждане на деца от домовете в България. Междувременно нашенката започва да финансира дейността на фондацията си със собствени спестявания. Деси купува на децата дрехи, предмети от първа нужда, води ги на екскурзии.
Скоро след това обаче тя осъзнава, че това е само отчаян опит за повърхностна промяна и не решава реалните проблеми на тези деца. „Разбрах, че това, което правя, не е решение. Трябваше да действам радикално", разказва Деси.