Група депутати от Консервативната партия иска от британския премиер Дейвид Камерън да удължи ограниченията на пазара на труда за румънски и български граждани с още пет години, макар че законово няма право на това, пише днес в. "Евениментул зилей".

Новата офанзива в редиците на консерваторите идва на фона на кампания, в центъра на която се намират популистите, водени от Найджъл Фараж, и подкрепена от част от британските медии за ограничаване на достъпа на румънци и българи до британския трудов пазар след 1 януари 2014 г.

На фона на кампанията във Великобритания със силни популистки акценти, които могат да се обяснят с наближаването на изборите за Европейски парламент през май 2014 г., Европейската комисия предупреди, че всички ограничения трябва да бъдат премахнати след 31 декември и нито една държава няма право да ги запази, напомня "Евениментул зилей".

Предложението за удължаване на ограниченията до 2018 г. е било представено вчера в парламентарна комисия и може да бъде подложено на гласуване в Камарата на общините през следващите седмици. Лидер на тази кампания изглежда е Найджъл Милс, който е внесъл поправки в закона за имиграцията, обсъждан в момента от Камарата на общините. Милс твърди, че британската икономика и социалните служби не могат да се справят с последствията от нова имиграционна вълна.

Румънският вестник "Евениментул зилей" отбелязва, че две британски издания - "Дейли мейл" и "Дейли експрес" подкрепят в свои публикации удължаването на ограниченията, макар че то носи след себе си възможни санкции от Брюксел.

В същото време друго британско издание - "Икономист" писа преди два дни, че Лондон не би трябвало да се тревожи за румънските и българските имигранти, тъй като основната част имигранти идват от стари членки на ЕС, като Испания и Италия, отбелязва румънското издание.

Спиране на студентски заеми

В. "Адевърул" съобщава за спиране на някои заеми за румънски и български студенти във Великобритания. Отпускането на заеми за студенти от тези две страни е било временно прекратено заради "съмнения" във връзка с увеличаващия се брой записвания в британските колежи.

В публикация на в. "Телеграф" е цитиран министърът, отговарящ за университетите, Дейвид Уилът да казва, че е взето решение за спиране на заемите за студентите от двете държави, тъй като било забелязано "необичайно" увеличение на броя на онези, които получават подкрепа от страна на компанията за студентски заеми. Близо три четвърти от визираните студенти не успели да докажат факта, че имат право на тези заеми, твърдят източници, цитирани от вестника.