Много деца не могат да тичат толкова бързо, колкото са можели родителите им на младини, показва проучване сред 25 милиона деца между девет и 17 години в 28 страни в света. Според експертите нивата на физическа кондиция спадат.

Проучването беше представено на годишната среща на Американската кардиологична асоциация, предаде Би Би Си.

Средно днешните сеца пробягват една миля (1.61 километра) с 90 секунди по-бавно от децата преди 30 години. Скоростта на тичане спада със средно около 5% за десетилетие.

„Ако младите като цяло не са в добро физическо състояние, те ще бъдат по-предразположени към сърдечни болести по-късно в живота ки", коментира един от авторите на проучването д-р Грант Томкинсън. По думите му в 30% до 60% от случаите причината за това е в наднорменото тегло.

Проблемът е основно в страните от западния свят, но се наблюдава и в азиатските държави като Южна Корея, Китай и Хонконг.

Кардиолозите препоръчват на родителите да обръщат на децата си повече внимание по отношение на спорта. За да бъдат здрави както децата, така и възрастните трябва да отделят за физическа активност поне един час дневно. Това може да е бързо ходене или колоездене, тичането на детските площадки също е полезно. Освен това дейността може да е разделена на по-малки интервали в рамките на деня, не е задължително да се случва наведнъж.

Проф. Майкъл Гуиц от асоциацията обаче уточнява, че видът дейност има значение дотолкова, доколкото тя трябва „да ни изпотява" и да е динамична.