Исканията на синдикатите при днешното шествие са искания и на БСП, те са залегнали в бюджета за следващата година, заяви пред Нова тв заместник-председателят на НС и депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Тя допълни, че синдикатите са направили  уговорки, че тяхното шествие не е политическо, че ще издигнат искания в защита на трудовите хора.

„Те чукат на отворена врата. За първи път Народното събрание е отворено за граждански организации, за граждани, за протестиращите“, уточни тя.
Манолова смята, че проблемът с ранобудните студенти е липсата на искания – искането им за оставка е ултиматум. "Хубаво е, че са се събудили, но освен да се събудиш, е важно какво ще свършиш след това", допълни тя. За  Манолова оставката на правителството не стои на дневен ред.

Що се отнася до данните на агенция Галъп, които сочат, че неодобрението за правителството е 65%, Манолова коментира, че социологическите изследвания са условни, а истинската подкрепа ще се види на изборите за европейския парламент през май.

„Основанието да съм в парламента е вотът на избирателите. Вече е безвъзвратно, ГЕРБ няма как да се върне в управлението и Борисов да е премиер”, заяви Манолова.

Тя се притеснява, че евентуално служебно правителство би опорочило подготовката на предсрочни избори.  „То ще се излъчи от президента Плевнелиев и ще включи хора, посочени от Бойко Борисов”, смята Манолова.
Тя бе категорична, че на първо място трябва да бъде изработен нов Изборен кодекс, който да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори.

Червената депутатка заяви, че нея я плаши омразата, противопоставянето. „Ние също носим своята отговорност и огромният проблем е, че и партиите в парламента, и тези извън него трябва да се замислят върху това“, смята  соцдепутатката.

„Митингът на БСП и ДПС си свърши работата. Той показа, че в обществото има и друга гледна точка, различна от тази на протестиращите, които тотално са обсебили всички медии. Има хора, които искат правителството на Пламен Орешарски да работи. Това е най-големият митинг от 90-та година”, коментира тя.

Според нея на митинга в събота е имало между 50 000 и 70 000 души. „Аз познавам една голяма част от хората, които дойдоха на този митинг. Огромна част от тях са интелигентни, способни, реализирани хора. Те бяха дошли да изразят гражданската си позиция“, обясни Манолова.

Що се отнася до средствата, изхарчени за митинга, червената депутатка не отговори колко е струвал той.

„Касиерът на БСП ще даде детайлна информация, когато има точните разчети”, заяви Манолова. „Сцената и видео паната са платени от централата. Транспортът беше организиран от местните структури – някои са използвали партийна субсидии, други – други приходи”, поясни Манолова.