Болниците няма да лекуват пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Това ще залегне в промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, предложени от здравното министерство, съобщи във Варна ресорният министър д-р Таня Андреева.

Пациентите, които не плащат за здраве, въпреки че не са социално слаби, ще поемат 100 % разноските, ако им се наложи да ползват медицински услуги, а лечебните заведения ще им оказват помощ само при животозастрашаващи състояния.

След като идеята стане нормативен факт, болниците без притеснения ще отказват диагностика на болни, които не са осигурени. По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, обясни министърът. В отговор на въпроса за онкоболните тя каза, че лечението им ще бъде по общия ред.

До края на март би трябвало да приключи разработването на методиката за Здравна карта, обясни д-р Андреева. В нея ще бъдат заложени много критерии като възраст на населението, инвалидизация, комплексност на здравните услуги и др. В нея няма механизми, по които едни лечебни заведения, в зависимост от собствеността им, да могат да сключват договори със Здравната каса, а други да не, увери министърът. Идеята е да се въведат правила, които преди всичко да защитават пациентите.

„Ако има болници, които да се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, те имат достатъчно време да го направят", каза още здравният министър.

Тя увери, че пари за инвитро процедури и ваксини – дейности, които преминаха от Здравната каса към министерството, са заделени в бюджета за догодина. Министърът каза , че иска двойно повече средства за здраве за 2014 г, но обясни, че бюджетът по сектори се прави въз основа на макрорамка, която не позволява отпускането на повече пари.

„В здравеопазването отдавна не са правени сериозни реформи и колкото и пари да се вложат, те ще изтекат без сериозен резултат. Философията на правене на бюджета е разпределение на пари за конкретни програми и политики. Ще има възможност и за работа по оперативни програми", коментира още Андреева.