В окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" имаше намеса, негласна, задкулисна. Това заяви ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев.

Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно, който и да направи протест в България ще има политическа сила, която ще се пита да го използва, добави проф. Илчев.

В Софийския университет окупирана остава само Аулата. Проф. Илчев обаче категорично отказва да нарича ограничаването на достъпа до университета "окупация". Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, говорим за акция на студентите, коментира той. От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти, обясни ректорът. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг, уточни той.

Проф. Илчев заяви, че празникът на университета все пак ще се проведе на 25 ноември в Аулата, както е традицията. Всеки ден сме разговаряли със студентите и сме ги призовавали да търсят друг ефективен начин на протест, продължаваме да разговаряме и да ги убеждаваме, каза още Илчев.

От ректорското ръководство на университета съобщиха днес, че още вчера заповедта за компенсиране на пропуснати занятия е публикувана на интернет сайта на университета. Има график, по който деканите трябва да организират пропуснатите занятия, като това ще става основно в съботните дни до края на годината. Някои студенти ще трябва да учат и на 27, 28 и 30 декември, както и на 2,3, 4 януари.

Проф. Илчев разказа, че е разбрал за окупацията с SMS. "Знаех предварително от студентите, че ще обсъждат този въпрос, аз ги помолих, когато вземат решението да ми съобщят и те ми изпратиха SMS", обясни той.

Мисля, че ефект от акцията има. Обществото видя, че има активни групи в обществото, които не приемат начина, по който се води политическия живот у нас, коментира още проф. Илчев, той призна, че познава от доста време инициаторите на окупацията: "Те винаги са имали остро социално чувство, те протестираха и срещу правителството на Борисов, това да хора, които се вълнуват от това, което става в България", заяви той.

Години наред много хора в тази държава се блъскаме като двете жаби паднали в качето с мляко и едната се удавила, а другата била с лапички, докато избие една буца масло, качила се на нея и излязла. В нашата родина има достатъчно много хора, които непрекъснато бият с лапички и аз се надявам, че младите хора ще са сред тях, защото иначе няма надежда за България, коментира Илчев.

По време на днешната пресконференция на ректорското ръководство студенти повдигнаха въпроса защо и как бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю е бил допуснат на територията на университета по време на окупацията на Алма Матер. Ректорът на Софийския университет определи това като "абсолютно необмислена постъпка". Подобно нещо не трябва да се допуска, коментира той.

Същите студенти връчиха на проф. Илчев и подписка с над 700 подписа на студенти и преподаватели, които са против окупацията и настояват за възстановяване на университетската автономия. Подписите са събирани от 5 до 15 ноември. При приемането на подписката проф. Илчев обеща, че ще я има предвид. По време на цялата студентска акция в университета получавах протести по мейла от студенти и преподаватели, които не подкрепят акцията, на всички, които са ми писали с името си съм се постарал да отговоря, обясни той.

Младеж, който се представи като член на Студентския съвет на университета реши да попита проф. Илчев вярно ли е, че Иво Прокопиев е оказал натиск върху него и поиска да знае дали ще се направи вътрешна проверка кои длъжностни лица са допуснали окупацията. "Иво Прокопиев не е член на настоятелството на университета, мандата на настоятелството изтече септември миналата година от тогава СУ няма настоятелство, аз поканих няколко души, всички те оказаха, Иво Прокопиев не съм го виждал от три години, аз съм ректор на СУ от шест години, да сте видели някой някога да е успял да ми упражни натиск ?", отговори проф. Илчев. Той обеща, че ще има вътрешна проверка за това кой е допускал окупацията, но беше категоричен, че скандални разкрития няма да има, защото основната му цел е да задържа университета цял.

Ректорът на Софийския университет е бил информиран, че влизането полицаи във ФЖМК е било в качеството на лица, а не в качеството на институция, ограничителният режим е бил за "Ал. Невски", а не за ФЖМК.