Обновеният "Хюндай ix35" ще дефилира в Русе по време на тридневните Дни на отворените врати на представителството на марката на бул."България". Джипът ще бъде достъпен за пробно шофиране за всеки желаещ на 21, 22 и 23 ноември, а търговци от дилърството ще дават консултации за този и други модели на марката.
Идващият в Русе ix35 е фейслифт на познатия модел, който вече се наложи като един от силните играчи в сегмента си. В динамичния автомобилен свят обаче всичко остарява много бързо, затова корейците са пипнали дизайна, за да е по-изискан и по-привлекателен. Осезателно са променени предните и задните светлини, добавени са дневни LED секции, а към купето по-висока класа добавя новата инфотеймънт система.
Невидимите промени осигуряват по-добра ефективност на двигателите и надградено качество на пътното поведение.
Новата настройка на предното окачване повишава комфорта на возене и точността на управление на колата. Tо е обогатено със системата за промяна на усилието във волана Flex Steer, която вече се използва в "Хюндай i30".
Повишено е и сцеплението, което осигурява доста по-голяма увереност извън пътя, но все пак с уговорката, че това не е джип за безмилостни офроуд изпитания, а високопроходим автомобил, който се справя много добре и след излизането от асфалта.
Двигателите са четири - два бензинови и два дизелови, като особено внимание заслужава 2-литровият дизелов двигател с повишена икономичност, към който като опция вече се се предлага и автоматична скоростна кутия.
Вътрешното пространство и обемът на багажника традиционно са добри, подобрени са и използваните в купето материали.
Още в базовата версия на ix35 влизат новият седеминчов дисплей на таблото, климатик, алуминиеви джанти, USB вход, Bluetooth, пълен електропакет, предни и задни отопляеми седалки, паркинг сензори и други екстре. В по-горните нива идват панорамен стъклен покрив, автоматичен климатик, автоматични чистачки на предното стъкло, кожена тапицерия и безключов достъп до колата.а
Картината завършват присъдените на модела максималните пет звезди след краштестовете на независимата европейска организация специализирана във въпросите на автомобилната безопасност от техническа гледна точка Euro NCAP.