"Селфи" (selfie) бе обявена за дума на годината от издателите на авторитетните речници на английския език на Оксфордския университет. Тя означава "снимка, която някой си е направил сам със смартфон или уебкамера и я е разпространил на интернет сайт на социална мрежа".

Причината точно това да бъде изборът на редакторите е, че употребата й за изминалите 12 месеца се е увеличила 17 000 процента, разказва лондонският "Гардиън".

Програмата на Оксфордските речници за проследяване и изследване събира всеки месец около 150 милиона думи от съвременния английски език. Именно тя е демонстрирала шеметно растящата употреба на "селфи".

Иначе се смята, че думата се ражда през 2002 г. в онлайн форум в Австралия, където потребител описва как снощи бил много пиян, спънал се и си разбил устата. Това е илюстрирано със снимка и обяснението "И извинявайте за фокуса, това е селфи".

За десетина години са се нароили и куп производни като "хелфи" (helfie - сам да си направиш прическа), "дрелфи" (drelfie - селфи, на което си пиян) или "уелфи" (welfie - селфи, на което показваш какви мускули си направил с тренировки).

Масовата употреба на "селфи" се случва чак през миналата година, когато се налага и формата selfie, близка до австралийския английски, а не до граматически правилното според англичаните selfy.

Други думи, които отбелязват тази година в Оксфорд:

binge-watch - да гледаш една след друга телевизионни програми по телевизията, интернет или от DVD; основната причина е, че компанията "Нетфликс" пусна наведнъж в интернет сериалите си

bitcoin - дигиталната валута, с която транзакции могат да се извършват без нуждата от централна банка

schmeat - "синтетично месо", думата се наложи покрай новината, че холандски учени са създали първия в света хамбургер с мускулна тъкан, създадена в лабораторни условия от стволови клетки

showrooming - обикаляне на магазините в търсене и пробване на стоки, които след това си купуваш евтино онлайн.