Машинистите на дерайлиралия влак на гара Калояновец са пропуснали не един, а два предупредителни сигнала, които са им показвали, че трябвало да намалят скоростта от 100 на 40 км в час. Това съобщиха пред bTV експертите по безопасността на НKЖИ.
Машинистите са имали повече от километър път, за да могат да реагират. Най-вероятно не е била задействана и автоматичната локомотивна система, която намалява скоростта. Тази система съществува от години и на гара Калояновец и, за да работи, трябва да се включи от машиниста.

Освен това и от двете места в локомотива може да се включи екстремната спирачка на влака. Разчистването на вагоните продължава. Един от тях - най скъпият, първа класа, ще бъде ремонтиран.

По-късно днес стана ясно, че движението по участъка е възстановено. Прокуратурата в Стара Загора е образувала досъдебно производство за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и смърт на едно лице. На този етап при разследването е срещу неизвестен извършител, подчерта говорителят на прокуратурата Нейка Тенева.

Направена е аутопсия на загиналия машинист, проведен е и разговор с оцелелия му колега Христо Тиляшев. bTV разпространи и негова снимка в локомотив на БДЖ. Тенева отказа да навлезе в подробности какво е разказал машинистът, защото следствените работи продължавали, но изрично уточни, че към момента срещу 42-годишния Христо Тиляшев не са повдигнати обвинения. За да бъдат уточнени причините за инцидента, ще помогне и материал от видеокамери в района.

В неофициален разговор Весела Димитрова - жената, която живее без брак с машиниста, сподели, че според разказаното от него семафорът в участъка е показвал движение на влаковата композиция направо, а не отклонение вляво или вдясно. При посока направо скоростта на влака не е било нужно да бъде променяна. Стабилно остава състоянието на пострадалите след инцидента, съобщи професор Петрана Чакърова, директор на старозагорската болница.

Пътният инцидент с влака София-Варна е твърде тежък и не може в такива кратки периоди следствието да приключи, заяви пред bTV транспортният министър Данаил Папазов. Той обаче призна, че за него е ясно, че става дума за човешка грешка.

Влакът се е движил със скорост, по-висока от 40 километра в час, колкото е разрешено там. По думите на Папазов това личи от разпръсването на вагоните при инцидента.

В коментар на това възможно ли е причината за дерайлирането на влака да е друга министър Папазов заяви: „Разбира се, причината сигурно е комплексна с наслагване на няколко събития, които предполагат такъв тежък инцидент. Аз мога, обаче, съвсем отговорно да ви кажа, че това е най-доброто трасе на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), което отговаря на всички европейски параметри. открито е само преди два месеца с акт 16, въведено в експлоатация”.