Една от големите мистерии в медицината е как раковите клетки се разпространяват (метастазират) в тялото на пациента.

Учени от университета „Йейл" в САЩ направиха важно откритие в тази насока, информира сайтът Mashable. Изследвайки пациент с метастази в мозъка, те са установили, че раковите клетки могат да се сливат с белите кръвни телца, за да се разпространяват и се развиват от хибрид между ракова клетка и бяла кръвна клетка.

Шестдесет и осем годишният пациент бил получил трансплантация на костен мозък от брат си, а костният мозък произвежда макрофаги - тип бели кръвни телца, които генетично се различават от тези, произвеждани от костния мозък на реципиента.

Мозъчните метастази на пациента съдържали генетичен материал от него и от брат му.

„Беше ясно, че туморът е хибрид от клетки на реципиента и донора", каза Джон Павелек, онколог от медицинския факултет на университета „Йейл". „Развълнувани сме, защото това е първото доказателство, че човешките ракови клетки могат да се сливат."

Новите разкрития могат да доведат до разработката на нови лекарства, които да атакуват такива хибридни клетки и да спират разпространението на рака, обясняват учени.

Повечето хора, които умират от рак, стават жертви на метастазите, защото туморите обикновено са по-лечими, преди да се разпространят неконтролирано чрез кръвоносната и лимфната система извън засегнатия орган.  Все още не е ясно какво причинява метастазирането, но популярното предположение е, че те мутират и успяват да навлязат в други клетки.