Проучване с участието на 362 болни от рак на панкреаса и други 690 души контролната група отчита положителните качества на аспирина. Тези, взимали аспирин редовно, намалили риска от развитие на злокачествено заболяване на панкреаса с 48 %.
Учените посочват аспирина като средство за борба с рак на дебелото черво, рак на стомаха и панкреаса. Прилага се също при рак на белия дроб и при борбата със злокачествени заболявания на гърдата. А едно от последните проучвания посочва, че при жени, които приемат ежедневно аспирин, има по-нисък риск от развитието на рак на яйчниците с близо 20 %. При рака на гърдата процентът е около 25.

Обобщението се допълва от факта, че колкото по-продължителен е курсът на лечение, толкова е по-добър резултатът. А ако се преустанови приемът за 2 години, шансовете отново се покачват.

Повечето проучвания в тази насока определят 50-75 години като най-подходяща възраст за приемане на лекарството с цел превенция на злокачествено заболяване. Това е така, защото при по-възрастните хора над 75 години се появяват често нежелани лекарствени реакции, а по-младите, тези под 50 години, се доверяват по-рядко на препарата.

Много е важно да се уточни колко време човек трябва да е приемал препарата, за да се предпази от появата на злокачествено заболяване. Истината е, че дори ниска доза ежедневно повлиява положително.

Често се отчита поява на странични ефекти. А според д-р Умар 5-годишен прием е достатъчен, за да предпази тялото от туморните клетки. Той посочва още, че с годините по-полезен може да бъде 7-10 годишен ежедневен курс на профилактика с аспирин.