Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Това реши Управителният съвет на ДФ "Земеделие" на заседанието си днес.

Кандидатурата на Атанас Добрев е съгласувана с министър-председателя Пламен Орешарски.

"От днес начело на най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е оглавена от доказан професионалист. Убеден съм, че той достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители." Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, след заседанието на Управителния съвет. "Уверен съм, че максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2 500 проекта, които бившето ръководство на фонд "Земеделие" забави. Това ще ми даде и моралното удовлетворение за добре свършена работа, за да си тръгна от поста с гордо вдигната глава. Защото оценката за управление на един или друг политик или министър я пишат тези, за които е работил", каза още министър Греков.

Атанас Добрев добре познава структурата на работа в Държавен фонд "Земеделие", където е заемал различни длъжности в продължение на близо 6 години. Той е бил началник на различни отдели в институцията, която е акредитирана да изпълнява функциите на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция. От 2007 до 2008 г. е заемал длъжността съветник на председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 и 2009 г. е бил изпълнителен директор на Национален фонд "Българска гора". От 2009 до 2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието. От 11 юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните.

Атанас Добрев е завършил магистратура специалност "Стопанско управление" във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Владее английски и руски език.

По-рано днес Мирослав Николов и Виолета Александрова пристигнаха на заседание на Управителния съвет на ДФЗ, за което научили от медиите. Въпреки това те не бяха допуснати до заседанието. Мирослав Николов, който влезе в МЗХ обясни, че бил спрян от охраната в коридора, били повикани служители от "Човешки ресурси" да му връчат заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. В заповедта обаче е описано, че трябва да има протокол въз основа на взето решение на УС. Оказало се, че или няма протокол или че не може да бъде предоставен, а това е част от заповедта. Най-вероятно Николов ще обжалва тази заповед. Преди да я получи той обясни, че не са давали оставки.

Самият Николов преди да влезе в МЗХ призна, че е изумен от всички неща, които са станали. Очаквам всичко, каза той. Обясни, че реално изпълнителният директор е член на УС и затова не се нуждае от специална покана. "Ние сме тук да изразим позиция за това, че трябва да се прояви държавническа позиция, като над 1700 проекта са одобрени и бенефициентите чакат да си ги получат, това са 260 млн., които отиват в кошчето, каза Виолета Александрова. За да се подпишат тези проекти са необходими около 2, максимум 3 седмици. "Аз не мога да разбера кое налага при условие, че и правителството се говори, че ще подаде оставка, да се бърза толкова, при условие, че бенефициентите ще си загубят проектите и то за 260 млн. – готови одобрени проекти", каза Александрова. Според нея, забавянето по нов регламент ще е от 6 до 9 месеца.

БГНЕС припомня, че през последните седмици възникнаха тежки спорове между ръководството на фонда в лицето на директора Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с министъра на земеделието Димитър Греков.

Земеделският министър и изпълнителният директор на ДФЗ подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг. Греков сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват земеделския министър в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

На 9 юли членовете на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", които присъстваха на заседанието в земеделското министерство, подадоха оставка. Такава обаче не хвърли Николов с мотива, че ако го направи това ще означава да предаде българските бенефициенти. Тогава Николов каза, че министър Греков му е поискал оставката не с аргументи, а с "общи фрази".

На 10 юли Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА поста временно трябваше да бъде зает от заместник-министър Явор Гечев, но на следващия ден той обяви, че не е давал съгласието си да заеме тази позиция.